Фото: Посольство США в Україні

США хочуть відправити аудиторів в Україну, щоб перевірити використання допомоги

Наглядові органи США хочуть направити аудиторів та слідчих до зони бойових дій в Україні. Так Штати нібито планують перевірити використання наданої військової та економічної допомоги на суму понад $110 млрд.

Про це розповіли генеральні інспектори з Пентагону, Державного департаменту та Агентства США з міжнародного розвитку в інтерв'ю The Wall Street Journal.

Посадовці стверджують, що раніше наглядові завдання виконували віддалено завдяки персоналу з Вашингтону, Польщі та Німеччини. Однак наразі, після поїздки високопосадовців до Києва наприкінці січня, виникло бажання направити деяких аудиторів та слідчих безпосередньо до України.

"Для справді всебічного та надійного нагляду це неможливо зробити дистанційно. Чим ближче ми будемо, тим всеосяжним буде нагляд", — сказала Ніколь Ангарелла, яка виконує обов'язки заступника генерального інспектора USAID.

Представники організацій, опитаних ЗМІ, відповідають, зокрема, за те, щоб американська зброя не була перенаправлена, кошти платників податків не були викачані, а програми допомоги працювали належним чином. Мовляв, будь-яке шахрайство чи зловживання може поставити під загрозу безперервний потік цієї допомоги.

Водночас офіційні особи заявили, що досі вони не отримували повідомлень про великі шахрайства чи незаконні дії, пов'язані за допомогою США для України. Однак чимало республіканців у Конгресі скептично ставляться до рівня допомоги Україні.

За словами офіційних осіб, ще однією проблемою для нагляду є те, що характер американської допомоги в Україні швидко змінюється. Наприклад, кілька передових систем озброєнь, які Білий дім спочатку відмовився надати українським військовим, тепер схвалено і доставлено, або вони в дорозі.

Окрім цього, Ніколь Ангареллу найбільше турбують понад 20 мільярдів доларів, які США спрямовують Україні через Світовий банк для підтримки уряду та, зокрема, виплати зарплат державним службовцем.

Нагадаємо, раніше президент США Джо Байден заявив, що вважає війну РФ проти України найбільшим випробуванням для світу. Водночас пообіцяв, що Штати будуть підтримувати українців стільки, скільки це буде необхідно.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 17.02.2023 18:24