США проти нового референдуму в Донбасі

21 ЛИПНЯ 2018 16:13

Білий дім не планує підтримувати проведення референдуму на сході України. Про це в п'ятницю заявив офіційний представник Ради національної безпеки (РНБ) при Білому домі Гарретт Маркис.

«Ці угоди (Мінські домовленості - прим. ред.) Не допускають можливість проведення референдуму», - заявив він. «Більш того, організація так званого референдуму на неконтрольованій владою частини України не буде легітимна», - підкреслив Маркис.

Раніше в ЗМІ просочилася інформація, що президент Росії Володимир Путін під час спілкування в форматі тет-а-тет з главою Сполучених Штатів Дональдом Трампом в Гельсінкі запропонував йому провести на території Донбасу референдум, щоб місцеві жителі змогли вільно висловитися з питання про статус самопроголошених Донецької і Луганської народних республік (ДНР і ЛНР).

У лютому 2015 року в Мінську за участю лідерів Німеччини, Росії, Франції та України був прийнятий Комплекс заходів по виконанню Мінських угод 2014 року, який став основою для мирного врегулювання в Донбасі.

Вони передбачають не лише припинення вогню, відведення озброєнь, амністію, відновлення економічних зв'язків, а й проведення глибокої конституційної реформи в Україні, результатом якої повинна стати децентралізація влади з урахуванням особливого статусу окремих районів Донецької та Луганської областей. Однак до сих пір цей план залишається нереалізованим.

Світ, 21.07.2018 16:13