Стародавні монети вказали на римське поселення в центрі Швейцарії

01 БЕРЕЗНЯ 2019 11:08

На території Альтдорф, столиці швейцарського кантону Урі, виявлені сліди римського поселення - монети і прикраси перших століть нашої ери.

Про це з посиланням на швейцарське національне новинне агентство SDA/ATS повідомляє портал швейцарського телебачення для Італії TX Swizzera.

Розкопки на території Вілли Вінтерберг, колишньої резиденції податкового органу кантону, були замовлені місцевим управлінням юстиції і проводилися з осені 2018 року. Ця місцевість вважається ядром історичного поселення Альтдорф.

Археологи виявили руїни кам'яних стін, побудованих до великої пожежі, яка сталася в цих краях в 1799 році, і приблизно датували їх XVI століттям. В одній зі стін були знайдені скляні посудини і фрагменти мильного каменю - стеатиту, який часто застосовувався в будівництві, а також при виготовленні предметів побуту.

Знахідки, що дозволили судити про що стояв на цьому місці римському поселенні, були зроблені в шарах, метром нижче середньовічних: фібула (брошка-шпилька) I-II століть нашої ери, монети римського імператора Костянтина Великого (306-337 роки нашої ери) і золота підвіска VI-VII століть нашої ери.

Ще нижче, на глибині шести метрів, археологи виявили фрагмент дерева, що датується III тисячоліттям до нашої ери. Він відноситься до епохи неоліту.

Перша історична згадка про кантоні Урі відноситься до 732 року, Альтдорф ж з'являється в хроніках набагато пізніше - в 1223 році. І кантон, і його столиця відомі як місце народження легендарного Вільгельма Телля, який прославився своїми подвигами в кінці XIII - початку XIV століть.

Мильний камінь, або стеатит, часто зустрічається при археологічних розкопках, в тому числі і римського періоду. Так, в кінці 2018 року в містечку Комо в Ломбардії в посудині з цього матеріалу був знайдений скарб золотих монет приблизно V століття нашої ери.

Суспільство, 01.03.2019 11:08