Фото: СБУ

Стежив за автівками для закладки бомб: у Запоріжжі затримали чоловіка, який хотів підірвати співробітників ТЦК

Працівники Служби безпеки України затримали агента Федеральної служби безпеки Росії, якого підозрюють у підготовці терактів проти військовослужбовців територіального центру комплектування у Запоріжжі.

Як повідомляє прес-служба правоохоронного органу, у результаті спецоперації "на гарячому" було затримано російського агента, який готував підриви авто співробітників місцевих військкоматів.

"За вказівкою ФСБ фігурант мав виявити такі транспортні засоби, а потім встановити під ними саморобні вибухові пристрої дистанційного керування", — зазначили в СБУ.

СБУ затримала агента ФСБ

Фото: СБУ

За даними слідства, щоб ідентифікувати потенційні цілі, підозрюваний щоденно стежив за стоянками поблизу військкоматів. Надалі він мав отримати від свого російського куратора детальні інструкції стосовно часу та способів вчинення терактів з використанням вибухових пристроїв. Проте завдяки оперативному реагуванню Служби безпеки задум росіян було зірвано. Чоловіка затримали, коли він проводив дорозвідку поблизу українського військового об'єкта. Варто наголосити, що Служба безпеки провела додаткові заходи для убезпечення місць перебування та маршрутів пересування військовослужбовців Збройних сил України.

СБУ затримали агента ФСБ

Фото: СБУ

У підозрюваного було вилучено мобільний телефон із доказами злочинної діяльності. Окрім того, правоохоронці встановили, що фігурант шпигував також за трансформаторними підстанціями Запоріжжя. Агентом виявився охоронець місцевої енергокомпанії, якого окупанти дистанційно завербували у квітні цього року. За даними слідства, у поле зору росіян він потрапив через свою доньку, яка проживає у Москві та співпрацює з російською спецслужбою.

Слідчі повідомили затриманому про підозру у державній зраді, яка була вчинена в умовах воєнного стану (ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України). Наразі підозрюваний перебуває під вартою. Йому загрожує покарання у вигляді довічного позбавлення волі.

Нагадаємо, що контррозвідка СБУ запобігла чотирьом терактам у Києві, які мали відбутися 9 травня. У результаті багатоетапної спецоперації у столиці затримано агентів російського Головного розвідувального управління, які встановлювали вибухові пристрої в будівельних гіпермаркетах відомої мережі та біля одного із кафе.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Події, 04.06.2024 11:48