Фото: Державна екологічна інспекція у Сумській області

"Сумське море" на межі зникнення: влада б’є на сполох через ситуацію з Косівщинським водосховищем

На Сумщині під загрозою зникнення перебуває Косівщинське водосховище, яке ще називають Сумським морем. Головна причина — масштабне забруднення.

Про це повідомив начальник Сумської обласної військової адміністрації Володимир Артюх.

Зазначається, що вода у водосховищі дуже забруднена органічними сполуками через потрапляння у нього органічних сполук із вигрібних ям житлових будинків, розташованих біля водойми. Також органічні сполуки потрапляють разом із водами річки Ільмень (Сухоносівка), до якої скидаються недостатньо очищені стоки селища Сад, яке не підключене до міської каналізації і очисні споруди якого неробочі.

"Проблема Косівщинського водосховища,  як, до речі, і річок Сумка та Псел виникла не сьогодні, але подальше її невирішення може мати катастрофічні наслідки", — стверджує Володимир Артюх.

Відтак, очільник області наказав поновити розробку та запустити проект з відведення земельної ділянки для культурно-оздоровчих потреб, рекреаційних, спортивних і туристичних цілей призупинено. Основною метою проекту є недопущення нецільового використання земель водного фонду та Косівщинського водосховища, Державній екологічній інспекції у Сумській області притягнути до відповідальності власників домів, які здійснюють скид неочищених стічних вод до Косівщинського водосховища. 

Сумській міській раді було рекомендовано створити упорядковане відведення зливових стоків з територій міста до русла річки через локальні очисні споруди.

"Роботи багато, але її необхідно робити, щоб Косівщинське водосховище та річка Сумка, на якій воно знаходиться, не зникли через кілька років, а навпаки — Сумське море стало місцем відпочинку та дозвілля жителів Сумщини", — наголосив Володимир Артюх.

 

Суспільство, 10.09.2023 12:57