Фото: Укрінформ

У Зеленського показали, який вигляд має Каховське водосховище після теракту росіян (відео)

В Офісі президента показали місце колишнього Каховського водосховища. Так воно виглядає після того, як російські терористи підірвали греблю Каховської ГЕС.

Відео з'явилось у Telegram-каналі керівника ОП Андрія Єрмака.

"Колишнє Каховське водосховище", — підписав відео Єрмак.

Єрмак згадав восьмий пункт Формули миру Володимира Зеленського, в якому йдеться про те, що "Екологічна безпека" — це шлях до відповідальності за екоцид та унеможливлення повторення таких злочинів у світі в майбутньому.

Підрив Каховської ГЕС

Російські окупанти в ніч проти 6 червня підірвали заміновану Каховську ГЕС. Внаслідок прориву греблі десятки населених пунктів у Херсонській області були затоплені. Це призвело до загибелі цивільних, смертей тварин, руйнування майна та забруднення Дніпра, спровокувало екологічне лихо.

За фактом підриву окупантами Каховської гідроелектростанції правоохоронці розпочали розслідування за статтею екоцид. Наразі тривають слідчі дії. Також поліція відкрила справу через порушення звичаїв війни. В "Укргідроенерго" повідомляли, що Каховська ГЕС повністю зруйнована й відновленню не підлягає. Водночас у компанії озвучили плани з побудови нової гідроелектростанції. Після деокупації ГЕС планують звести на тому ж місці. За попередніми підрахунками, на відбудову Каховської ГЕС знадобиться близько одного мільярда доларів. Окрім станції, потрібно буде будувати мостовий і залізничний перехід.

Нагадаємо, Кабінет міністрів ухвалив експериментальний проект з відбудови Каховської ГЕС. В уряді вважають, що відновлення гідроелектростанції збільшить економічний потенціал України як в аграрній, так і в енергетичній сферах.

На повну потрібно щонайменше вісім років. За два роки можна розробити експериментальний проект, ще близько шести потрібно на саме будівництво.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 18.08.2023 12:42