Фото: delo.ua

Сутєво зріс транзит українського зерна через польський та румунський кордони, — "Укрзалізниця"

Основний потік українського зерна прямує через центр Європи та через українські морські порти. Підвищується обсяг постачання цього продукту через румунський і польський кордони.

Про це на своїй сторінці у Facebook заявив заступник директора департаменту комерційної роботи "Укрзалізниці" Валерій Ткачов.

"Середньодобовий показник вивантаження вагонів в портах "Великої Одеси" — 1 274 вагонів за добу. За тиждень показник зменшився на — 180 вагонів/доба або -12,38%. Середньодобове навантаження вагонів на мережі в напрямку портів Великої Одеси — 1 250 вагони/доба, за останній тиждень навантаження в напрямку портів зменшилось на — 141 вагон/доба або -10,14%", — зазначив Ткачов.

Варто наголосити, що збільшенню вивантаження зерна в портах стають на заваді постійні повітряні тривоги та систематичні удари по енергетичній та припортовій інфраструктурі, які здійснюють російські окупанти. Водночас на зменшення вивантаження зерна на початку цього місяця впливали сильні дощі. 

За його словами, наразі зберігається загальна тенденція щодо зменшення передачі вагонів з зерном на сухопутних переходах. Передачі вантажів нічого не заважає, а прикордонні залізничні переходи працюють у штатному режимі. 

"За 9 діб червня 2024 року фіксується зменшення обсягів передачі зернових вантажів на кордонах з країнами — Угорщиною, Словаччиною та зростання передачі зерна на кордоні з Польщею, Румунією!" — наголосив Ткачов.

Зазначається, що у порівнянні з травнем на 15% збільшилась кількість вагонів з зерном, які прямують до Польщі. Також на 31% зросла передача зерна через територію Румунії. Проте на 23% та 18% знизилась кількість передачі зерна через кордон з Угорщиною та Словаччиною відповідно.

Нагадаємо, у травні Національний банк України оцінив вплив блокування кордонів із сусідніми країнами на експорт та імпорт. Зазначається, що блокада кордонів мала великий вплив на українську зовнішню торгівлю.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 10.06.2024 15:41