Фото ілюстративне. Джерело: Мінінфраструктури

У Туреччині заявили про принципову домовленість з Умєровим щодо "зернової угоди": про що йдеться

У Міністерстві оборони Туреччини поінформували про те, що міністр оборони України Рустем Умєров перебував з візитом в Анкарі 14 травня. Під час переговорів ішлося, зокрема, про безпеку судноплавства в Чорному морі.

Про це повідомило видання Cumhuriyet. Радник із питань преси та зв'язків із громадськістю міноборони Туреччини Зекі Актюрк відповів на запитання журналістів про те, що обговорювалося під час візиту міністра оборони України до Анкари.

"Ми висловили нашу підтримку незалежності та територіальній цілісності України, ми переконані в необхідності запобігання напруги в Чорному морі, висловлюємо прихильність безкомпромісному виконанню Конвенції Монтре та готові докласти зусиль із відновлення Чорноморської зернової ініціативи", — зазначив він.

За його словами, зустріч пройшла "в дуже теплій і конструктивній атмосфері та сприяла подальшому зміцненню наших відносин".

У квітні ЗМІ повідомляли, що Україна та Росія спільно з Туреччиною два місяці вели переговори про угоду щодо безпеки судноплавства в Чорному морі, яку мали оголосити наприкінці березня.

Як відомо, після повномасштабного вторгнення на тлі морської блокади українських чорноморських портів з боку Росії в липні 2022 року Туреччина й ООН допомогли укласти Чорноморську зернову ініціативу. У її межах Україна змогла безпечно експортувати Чорним морем майже 33 мільйони метричних тонн українського зерна так званим "зерновим коридором". Але в липні 2023 року Росія вийшла з угоди, заявивши, що її вимоги так і не виконали.

Турецька сторона після цього неодноразово виступала за відновлення "зернового коридору" за участі Росії. Своєю чергою, Україна змогла налагодити власний маршрут.

Нагадаємо, в березні постпред України при ООН Сергій Кислиця заявив на засіданні Ради Безпеки, що окупанти намагаються зірвати функціонування морського коридору, який створили Військово-морські сили України після виходу Росії з Чорноморської зернової ініціативи. Для цього вони обрали Одесу однією з головних цілей для авіаударів.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 16.05.2024 18:58