Фото: Олександр Кубраков

Туреччина планує відновити "зернову угоду" без альтернативних маршрутів, — ЗМІ

Уряд Туреччини сподівається що "зернову угоду" вдасться відновити без альтернативних маршрутів. На таке вирішення ситуації, що склалася після виходу Росії з Чорноморської ініціативи, розраховує Анкара. 

Про це повідомляє видання NTV із посиланням на власне джерело у Міноборони Туреччини.

"Інші країни працюють над альтернативними маршрутами і маршрутами. Ми також уважно стежимо за цими подіями. Проблема в тому, що торгові судна можуть безпечно заходити в турецькі протоки в умовах конфлікту. Немає жодних проблем із проходом суден через протоки, які доходять до турецьких проток", — йдеться у повідомленні.

Додамо, напередодні стало відомо, що США шукають альтернативні маршрути для експорту українського зерна. У США нібито є план, який допоможе збільшити можливості для України і сприятиме експорту чотирьох мільйонів тонн зерна на місяць через річку Дунай вже до жовтня 2023 року. При цьому розглядаються всі можливі варіанти, включно з ініціативою ЄС щодо автомобільних та залізничних шляхів. 

Зрив "зернової угоди"

Ще 17 липня країна-агресорка Росія заявила, що "відкликає" всі гарантії безпеки судноплавства в Чорному морі. Крім того, РФ повідомила, що виходить зі Спільного координаційного центру в Стамбулі через припинення "зернової угоди". 16 липня з порту Одеси вийшло останнє судно в рамках Чорноморської зернової ініціативи. Напередодні президент Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган повідомив, що Путін погодився на продовження дії зернової ініціативи. Однак у Кремлі відхрестились від цієї заяви, зазначивши, що ні на що не погоджувалися.

Водночас 19 липня російський диктатор Володимир Путін заявив, що його держава повернеться до "зернової угоди" лише у разі повного виконання її умов. У британській розвідці заявили, що, на думку Кремля, "зернова угода" більше не відповідає російським інтересам, тому там вирішили зупинити ініціативу. Хоча справжню причину росіяни замаскували, наголошуючи, що суднам, які виходять з чорноморських портів, загрожують українські міни.

В Офісі президента заявили, що "зерновий коридор" може запрацювати й без участі Москви. Україна вже розпочала підготовку до процесу експорту зерна. В ОП наголосили, що в разі агресії з боку Росії щодо "зернового коридору" Чорноморський флот і певні компоненти інших флотів знищать.

Нагадаємо, з порту Одеси у середу, 16 серпня, вийшов контейнеровоз JOSEPH SCHULTE. Це перше судно, яке скористалося тимчасовим коридором після зриву Росією Чорноморської зернової ініціативи.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 17.08.2023 17:07