Сергій Кислиця. Джерело: Facebook

Росія намагається заблокувати морський коридор України в Чорному морі

Окупанти намагаються зірвати функціонування морського коридору, який створили Військово-морські сили України після виходу Росії з Чорноморської зернової ініціативи. Для цього вони обрали Одесу однією з головних цілей для авіаударів.

Про це повідомив "Укрінформ" із посиланням на заяву постпреда України при ООН Сергія Кислиці на засіданні Ради Безпеки.

"Спроби Росії шантажувати міжнародну спільноту виходом з ініціативи провалилися. Однак Україна, попри війну, запустила морський коридор і продовжує посилювати його ефективність", — пояснив Кислиця.

За його словами, зі серпня 2023 року з портів "Одеса", "Південний" і "Чорноморськ" експортували майже 30 мільйонів тонн вантажів до 42 країн світу. З них понад 8 мільйонів тонн — лише в лютому. 80% відвантажень — аграрна продукція.

Постпред зазначив, що фактично експорт з українських чорноморських портів досягнув рівня, який можна порівняти з тим, що був до повномасштабного вторгнення.

"Російський Чорноморський флот, чисельність якого постійно скорочується, більше не наважується з'являтися в північно-західній частині Чорного моря, не кажучи вже про його здатність блокувати українські порти", — наголосив Кислиця.

Він підсумував: все, що залишається Росії, — це запускати ракети, намагаючись залякати Україну та наших торговельних партнерів, сказав він, наголосивши на важливості посилення протиповітряної оборони портів.

Нагадаємо, що 6 березня під час візиту президента України до Одеси, окупанти атакували місто. Під прицілом російських загарбників опинилася портова інфраструктура. Внаслідок ворожого удару загинули п'ятеро людей.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 09.03.2024 07:35