Скріншот з відео

Технологічний прорив​: як змінилися роботи Boston Dynamics за 40 років (відео)

Американська інженерна компанія Boston Dynamics, що працює в галузі робототехніки й відома своїми розробками для військових потреб, показала, як змінилися її проекти за 40 років. На відео, яке з'явилося у мережі, можна помітити, що протягом чотирьох десятиліть інженери створили робота, який не просто може ходити, а й виконувати трюки, імітуючи надскладні людські рухи.

Розробки Boston Dynamics

  1. SpotMini — чотириногий робот, візуально подібний на собаку. Він важить близько 30 кг. На одному заряді "залізний пес" може пропрацювати 90 хвилин.
  2. BigDog — чотириногий робот, здатний пересуватися дуже пересіченою місцевістю. BigDog може переносити до 150 кг вантажу зі швидкістю до 6,4 км/год й долати нахил до 35 градусів.
  3. Cheetah — чотириногий робот, здатний розвивати швидкість до 45,06 км/год, що було рекордом для чотирилапих роботів у 2012 році (попередній рекорд — 21,08 км/год — був встановлений 1989 року). Cheetah має гнучку "спину", яка допомагає досягати високої швидкості пересування. До 2012 року був створений лабораторний зразок робота, який пересувався біговою доріжкою, отримуючи живлення від стаціонарної гідравлічної установки.
  4. LittleDog — невеликий чотириногий робот, створений з дослідницькою метою.
  5. RiSE — шестиногий робот, здатний підніматися вертикальними поверхнями: стіни, дерева, огорожі. Для пересування використовує ноги з мікрогачками та хвіст, може змінювати позу відповідно до кривизни поверхні.
  6. PETMAN — двоногий робот, створений для випробувань засобів індивідуального захисту. Перший антропоморфний робот, що рухається як людина. Має чимало технологічних запозичень від BigDog.
  7. Atlas — антропоморфний робот, призначений для пересування пересіченою місцевістю. Ходить на двох ногах, може використовувати вільні руки для перенесення вантажу або при доланні вертикальних перешкод. Система управління Атласом координує рухи рук, тулуба та ніг, щоб досягти мобільних маніпуляцій цілими тілами, значно розширивши його охоплення і робоче місце. Можливість балансу Атласа при виконанні завдань дозволяє йому працювати у великому обсязі, займаючи лише невеликий слід. Атлас зберігає рівновагу, коли він штовхає або його штовхають, і може піднятися, якщо його збили з ніг.
  8. RHex — шестиногий робот високої мобільності. Незалежно контрольовані ноги робота дозволяють відносно легко пересуватися пересіченою місцевістю. RHex може пересуватися скелястим тереном, через пісок, заболочену місцевість, місцевість, вкриту рослинним покривом, через залізничні колії, по сходах тощо.

​Нагадаємо, у 2021 році британська компанія Engineered Arts представила гуманоїдного робота Ameca, здатного зображати людські емоції. Ameca була розроблена як платформа для тестування технологій роботобудування. Клієнти, які купують її, можуть додати штучний інтелект та інше програмне забезпечення, щоб надати роботу бажані здібності. Робот може усміхатися, супитися, підморгувати, відкривати й закривати рота, демонструвати здивування та розчарування.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Технології, 19.07.2023 06:13