Фото: Pixabay

Температура світового океану досягла історичного рекорду

Протягом лютого поточного року лютому температура світового океану досягла рекордно високого рівня: середня глобальна температура поверхні моря склала 21,06°C — це рекордний показник.

Про це повідомляє Reuters. 

Тривожний рекорд зафіксували під час найспекотнішого лютого за всю історію спостережень. На додаток, лютий цього року є дев'ятим місяцем поспіль, який побив місячний температурний рекорд. Середня температура поверхні океану в лютому перевищила попередній рекорд у +20,98°C, встановлений у серпні 2023 року. Загалом за цим показником стежать з 1979 року.

"Що ще більш дивно, так це те, що температура поверхні моря перебуває на рекордному рівні в регіонах, які знаходяться далеко від центру дії Ель-Ніньо. Наприклад, у тропічній частині Атлантичного океану та Індійському океані", — каже вчений-кліматолог Річард Аллан з Університету Редінга. Це, за його словами, вказує на сильний вплив зростання викидів парникових газів в атмосферу. 

За даними вчених, зараз Ель-Ніньо в екваторіальній частині Тихого океану слабшає, але температура повітря над океанами залишається на незвично високому рівні. Ель-Ніньйо є кліматичним явищем планетарного масштабу і прямо чи опосередковано впливає на погоду значної частини Землі.

Як повідомляється, хоча глобальні середні показники температури поверхні моря не враховують полярні океани, там справи йдуть теж погано. Морський лід Антарктики досяг свого річного мінімуму в лютому, зафіксувавши третю найменшу площу за всю історію спостережень — на 28% нижчу за середню.

Нагадаємо, що торік в Києві зафіксували 50 температурних рекордівСередньорічна температура у столиці становила +10,8°C —цей показник на 1,8°C перевищує кліматичну норму.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 13.03.2024 01:31