Термічно оброблені продукти особливим чином впливають на мікрофлору

02 ЖОВТНЯ 2019 19:10

Співробітники Університету Каліфорнії і Гарвардського університету показали, як термічна обробка продуктів харчування, змінює мікрофлору кишечника, передає Science Daily.

Відомо, з мікрофлорою пов'язано безліч функцій організму, починаючи з травлення і обміну речовин, закінчуючи роботою імунітету.

Не секрет, певний раціон здатний сильно поміняти мікрофлору. Але про спосіб приготування заговорили вперше. Був проведений експеримент на гризунах, яких тримали на різній їжі - сирому м'ясі, приготованому м'ясі, сирої солодкої картоплі або обробленій картоплі.

Виявилося, м'ясо, незалежно від ступеня обробки, ніяк не впливало на мікрофлору. А ось обробка солодкої картоплі грала ключову роль. Причому, змінювався не тільки бактеріальний склад мікрофлори, але й схеми активності генів. Аналогічний результат був, коли в раціон ввели цілий набір різних рослинних продуктів, включаючи моркву, горошок, звичайна картоплю, кукурудзу, буряк.

В цілому обробка дозволяє більшій кількості калорій всмоктатися в тонкому кишечнику, залишаючи менше їжі для бактерій, що мешкають в нижніх відділах. Одночасно з цим деякі сирі продукти можуть містити антимікробні сполуки, в теорії небезпечні для ряду мікроорганізмів.

Суспільство, 02.10.2019 19:10