Фото: Рixabay

Цікаво та пізнавально: ТОП-5 місць Києва, які варто відвідати цими вихідними

У перший вихідний поточного тижня киян та гостей міста потішить потепління. Опадів буде мінімальна кількість, однак це не завадить відвідати цікаві місця та помилуватися красою української столиці

TrueUA розповідає про мальовничі та пізнавальні локації, які можна відвідати цими вихідними не лише для того, щоб гарно провести час, а й задля нетипових світлин.

У разі повітряної тривоги важливо негайно пройти до найближчого укриття. Ознайомитися із мапою сховищ можна за посиланням.

Унікальна виставка писанок, яка була під окупацією

До 1 травня всі охочі мають можливість відвідати виставку врятованої частини унікальних писанок "Писанки. Відродження" біля Свято-Михайлівського Золотоверхого монастиря.

До початку загарбницького вторгнення РФ в Україні писанки демонстрували у "Добропарку" у Макарівському районі на Київщині. У перші дні війни ворог нещадно завдав удару по парку. З-понад 800 арт-об’єктів вціліли лише 120.

Локація: територія Свято-Михайлівського Золотоверхого монастиря (вулиця Трьохсвятительська, 8, Київ).

Період: до 1 травня.

Вартість: безкоштовно.

виставка писанок
Фото: сайт Верховної Ради

Виставка "Історія у склі"

З 21 квітня до 7 липня в Музеї історії міста Києва триватиме унікальний виставковий проект "Історія у склі". Джерелом натхнення для створення виставки стала колекція скляного тарного посуду. 

У сюжетах київського побуту представлять "скляну" історію: інтер’єри шинку, будуару, їдальні ХІХ ст., флакони з ароматами відомих французьких брендів, унікальні зразки скляної тари та посуду тощо. Колаборація з Аптекою-музеєм у Києві дозволила розмістити у просторі виставки реконструйовану в найменших деталях аптеку XVIII ст.

Локація: Музей історії Києва (вулиця Богдана Хмельницького, 7, Київ).

Період: 21 квітня-7 травня. 

Графік роботи: середа–неділя із 12:00 до 19:00; понеділок-вівторок — вихідні. Каса працює з 12:00 до 18:30.

Вартість: звичайний квиток 100 грн, пільговий квиток — 50 грн.


Фото: КМДА

Дитяча залізниця

Київська дитяча залізниця 15 квітня відкрила 70-й сезон руху поїздів. Залізницею керують діти, які до цього півроку навчалися в гуртку. Залізницю прокладено по колу, її довжина становить близько трьох кілометрів. Працюють дві станції: Вишенька та Яблунька.

Одним з найбільш вражаючих об'єктів дитячої залізниці є віадук приблизно 20 метрів заввишки та 100 метрів завдовжки. Це найбільша споруда усіх дитячих залізниць. Ще одна важлива особливість дитячої залізниці Києва — вузькоколійний паровоз, родом із Німеччини, який працює на дровах. У світі залишилось лише три такі паровози у робочому стані, і один із них — у Києві.

Локація: Сирецький парк (вулиця Парково-Сирецька, 4)

Період: квітень-жовтень.

Графік роботи: у червні, липні, серпні — з четверга по неділю; у квітні, травні, вересні, жовтні — по вихідних.

Вартість: 

  • загальний вагон: дорослий — 100 грн, дитячий — 50 грн;
  • ретровагон: дорослий — 120 грн, дитячий — 60 грн;
  • вагон класу люкс: дорослий — 150 грн, дитячий — 100 грн.

Дитяча залізиця
Фото: Укрзалізниця

Випуск фламінго і пеліканів у Київському зоопарку

Нещодавно в Київському зоопарку випустили на літні озера одних із найбільш яскравих та рідкісних птахів України — рожевих фламінго. Цьогоріч тут облаштовано нові зони комфорту із зеленими насадженнями та піщано-глиняними пляжами, а також створено десять гніздувальних ділянок. 

Також на воду спустили родину пеліканів: 16 рожевих та четверо кучерявих. На літній оазі птахам облаштували нову зону для прийняття сонячних ван та встановили три нових конструкції для гніздування. Щодня о 12:00 можна спостерігати за їх рибним ланчем, за яким кожен птах з’їдає до 1,5 кг риби.

Локація: Київський зоопарк (проспект Перемоги, 32).

Графік роботи: понеділок: з 12:00 до 16:00; вівторок-неділя: з 10:00 до 16:00.

Вартість: дорослий квиток — 200 грн; дитячий — 120 грн. Діти до шести років — безкоштовно.


Фото: Київський зоопарк

Музей Становлення української нації

22 та 23 квітня відбудеться оглядова екскурсія музеєм. На ній охоплять епохи давньої історії, Київської Русі, козацької доби, відродження нації та сучасної України. У музеї можна ознайомитися з історією українського народу за період 1600 років, майже сотнею унікальних 3D-фігур видатних постатей української історії, 25 інтерактивними експозиціями у форматі 5D.

Обов'язковий попередній запис на екскурсії. Тривалість — одна година.

Локація: Музей Становлення української нації (Лаврська, 27, Київ).

Графік роботи: понеділок-п'ятниця: 10:00-17:00; субота-неділя: 10:00-19:00.

Вартість: дорослий квиток – 250 грн.


Фото: Музей Становлення Української нації

Нагадаємо, на поминальні дні в Києві на маршрути виведуть додатковий громадський транспорт. Загалом під час поминальних днів на маршрутах, які проходять поблизу міських кладовищ, працюватимуть 235 автобусів, 140 тролейбусів і 100 трамваїв.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 21.04.2023 19:00