Тортури, вбивства і безстрокові затримання: експерти ООН про жахи лівійської в'язниці

11 КВІТНЯ 2018 14:45

Тисячі людей в Лівії нудяться в тюрмах без суду і слідства, піддаються тортурам, жорстокому поводженню та іншим порушенням прав людини, передає TrueUA з посиланням на UN  

Про це йдеться в доповіді, опублікованій у вівторок. Його автори - правозахисники і експерти ООН, а також співробітники Місії Організації в Лівії.  

За їхніми даними, члени збройних груп, в тому числі тісно пов'язаних з урядом, довільно затримують людей на основі їх політичної або етнічної приналежності.   

Жертви таких затримань практично не мають ніяких прав, а бойовики користуються повною безкарністю.  

З моменту нового спалаху насильства в Лівії в 2014 році різні збройні групи в масовому порядку затримують всіх, кого вважають політичними опонентами, в тому числі людей мирних професій - активістів, журналістів і медиків.   

За даними експертів ООН, захоплення заручників і отримання викупу стало в Лівії звичайною практикою. Серед ув'язнених - чимало людей, схованих за ґрати ще під час конфлікту 2011 року.  

Як відзначають автори доповіді, положення Лівійської політичної угоди, що стосуються долі безстрокових арештантів, не виконуються.   

«Замість того, щоб взяти під контроль збройні угруповання і поставити їх членів під командування державних структур, лівійський уряд користується послугами бойовиків для забезпечення безпеки, доручає їм заарештовувати людей і тримати їх під вартою, платить їм зарплату, а також видає оснащення і обмундирування», - підкреслюють автори доповіді. В результаті такої політики збройні групи отримують необмежену владу і не підкоряються державі.  

За даними на жовтень минулого року, в державних в'язницях Лівії перебувало приблизно 6,5 тисяч людей. Скільки людей тужать в установах, які номінально курують міністерства внутрішніх справ і оборони або контролюють збройні групи, - невідомо.  

Ув'язненим таких в'язниць не дозволяють спілкуватися із зовнішнім світом, включаючи їх рідних і близьких. Нерідкі випадки загибелі або страти арештантів. Їх мертві тіла зі слідами побоїв і тортур потім знаходять на міських звалищах, в моргах і просто на вулицях.  

Правозахисники ООН закликають уряд і збройні формування випустити всіх жертв довільних затримань.   

«Ті, хто заарештований відповідно до закону, повинні бути переведені в державні в'язниці, які знаходяться виключно під контролем уряду», - йдеться в доповіді. Експерти ООН вимагають припинити і засудити тортури, жорстоке поводження і масові страти, а також притягнути до відповідальності винних у скоєнні таких злочинів.

 

Світ, 11.04.2018 14:45