Трамп: США готові до нових ударів по Сирії

15 КВІТНЯ 2018 13:19

Президент США Дональд Трамп заявив, що США знаходяться «в повній бойовій готовності» для нанесення нових ударів по Сирії, якщо уряд Башара Асада знову застосує хімічну зброю. Про це повідомляє TrueUA з посиланням на ВВС.

Попередження пролунало під час засідання Ради безпеки ООН. Його скликала Росія після того, як США, Франція та Велика Британія у суботу вранці завдали ракетних ударів по об'єктах в Сирії, які пов'язують з виробництвом та зберіганням хімічної зброї.

На засіданні Ради Безпеки ООН під час розгляду резолюції з засудженням ударів по Сирії, представленої Росією, відбувся різкий обмін звинуваченнями.

Представник США Ніккі Хейлі зробила попередження Сирії. «Я розмовляла із президентом сьогодні вранці, і він сказав: «Якщо сирійський режим знову використовуватиме цей отруйний газ, Сполучені Штати - в повній бойовій готовності», - зазначила вона.

«Коли наш президент окреслює червону лінію, наш президент дотримується червоної лінії», - нагадала пані Хейлі присутнім.

За її словами, США та їхні союзники давали дипломатичному шляху вирішення проблеми «шанс за шансом», але Росія знову і знову накладала вето в Раді безпеки.

«Ми не можемо стояти осторонь та дозволити Росії зневажливо ставитися до кожної міжнародної норми, дозволити використанню хімічної зброї залишитися безкарним», - пояснила Ніккі Хейлі.

Представник США в ООН назвала удари по Сирії «виправданими, законними та пропорційними».

Представник Росії в ООН Василь Небензя процитував Володимира Путіна, який звинуватив західні країни в «цинічній зневазі» до результатів розслідування можливої хімічної атаки в сирійському місті Дума інспекторами Організації із заборони хімічної зброї. Вони мають відвідати Думу на цих вихідних.

Пан Небензя звинуватив США, Велику Британію та Францію в «хуліганстві» та «демонстрації явного нехтування міжнародним правом».

В підсумку більшість країн-членів Ради безпеки ООН не підтримала проект резолюції, представлений Росією. За неї проголоували, окрім Росії, лише Китай та Болівія. В Пекіні зазначили, що виступають проти застосування сили, а конфлікт в Сирії треба вирішувати політичним шляхом.

Башар Джаафарі, представник Сирії в ООН, заявив, що США, Великобританія та Франція - «брехуни, хижаки та лицеміри», які використовують ООН «для здійснення своєї політики втручання та колоніалізму».

Сирія заперечує будь-яке застосування хімічної зброї і стверджує, що хімічна атака була сфабрикована повстанцями, які воюють проти армії Башара Асада.

Світ, 15.04.2018 13:19