Трамп «відкрив врата пекла». Реакція світу щодо Єрусалима…

07 ГРУДНЯ 2017 10:04

Рішення президента США Дональда Трампа щодо визнання Єрусалима столицею Ізраїлю спричинило переважно критичну реакцію світових лідерів. Про це повідомляє TrueUA з посиланням на Al Jazeera.

Німецький канцлер Анґела Меркель (Angela Merkel) у середу, 6 грудня, заявила, що федеральний уряд не підтримує цю позицію, оскільки статус Єрусалима має визначитися переговорами у рамках рішення «дві держави для двох народів».

Глава дипломатії Євросоюзу Федеріка Могеріні, в свою чергу висловила стурбованість заявою Трампа та можливими її наслідками для ситуації на Близькому Сході. «Позиція ЄС незмінна. Прагнення обох сторін (Ізраїльсько-Палестинського конфлікту) мають бути задоволені, треба у переговорах досягнути рішення про статус Єрусалима, як майбутньої столиці обох держав», - наводить її заяву агенція «Інтерфакс».

Критично виступив також президент Франції Еммануель Макрон і британський прем'єр Тереза Мей.

Прем'єр Ізраїлю Біньямін Нетаньяху натомість назвав рішення Вашингтона «історичним», «сміливим та справедливим». Він пообіцяв залишити статус-кво Єрусалима як релігійного центру, зазначає агенція AFP.

Ісламістський рух Хамас зазначив, що Трамп «відкрив врата пекла» для інтересів США у регіоні.

Із гострою заявою виступило міністерство закордонних справ Ірану. На думку Тегерана, такий крок Трампа загрожує «новою інтифадою (збройною боротьбою за «визволення Палестини». - Ред.)» або ж «радикальними та жорсткими» повстаннями, ідеться в заяві на сайті відомства.

Офіційна Анкара назвала крок США безвідповідальним та незаконним, у Йорданії, закинули Трампові порушення міжнародного права. Об'єднання арабських країн проведуть термінові зустрічі, аби скоординувати свої позиції щодо єрусалимського питання.

У п'ятницю, 8 грудня, це питання обговорюватиме також Рада Безпеки ООН.

Світ, 07.12.2017 10:04