Фото: Pixabay

"Трясе" частіше за інші регіони: скільки землетрусів на Закарпатті зафіксували з початку року

З початку року на Закарпатті зафіксували 14 землетрусів. Найпотужніший стався у лютому, а востаннє регіон трусило у минулої суботи, 23 вересня.

Про це повідомив співробітник Головного центру спеціального контролю Юрій Андрущенко у коментарі місцевому телеканалу "21 канал".

За словами фахівця, найпотужніший із 14 зареєстрованих цього року землетрусів на Закарпатті стався в районі селища Велика Добронь в 19 км на захід від міста Мукачева. Його магнітуда склала 3,3 за шкалою Ріхтера.

Востаннє в області поштовхи фіксували в суботу, 23 вересня, біля села Голубине на Свалявщині. Тоді магнітуда землетрусу склала два бали, а стався він на глибині двох кілометрів.

З його слів, небезпека частих землетрусів на Закарпатті обумовлена локальним впливом сейсмічних джерел, а також потужною сейсмоактивністю зони Вранча та близькості до неї регіону.

Відтак, Закарпаття вважається районом з підвищеною сейсмічністю. Утім, наголошує Андрущенко, закарпатські землетруси низькоенергетичні та їх реєструють лише інструментальними методами.

"Водночас в регіоні є досить відчутними локальні землетруси — проте, тільки в епіцентрах. Це також обумовлене тим, що фіксовані закарпатські землетруси не мають великої сили", — зазначає співробітник Головного центру спеціального контролю.

Нагадаємо, що також землетрус у Закарпатській області фіксували 14 вересня. Зокрема, підземні поштовхи сталися поблизу кордону з Румунією. Крім цього, трусило область й 15 серпня. А 6 вересня в Кам’янецькій територіальній громаді Чернівецької області стався землетрус магнітудою 3,1 за шкалою Ріхтера на глибині п'ять кілометрів.

Раніше сейсмолог Олександр Кендзера заявив, що Україні може загрожувати серія потужних підземних поштовхів. Це пов'язано із тим, що землетруси у Туреччині, які лютували цього року, сталися у сейсмоактивному поясі, до якого належить й наша країна.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 30.09.2023 05:42