Фото: Korrespondent.net

Туреччину знову трясе: якої потужності землетрус зафіксували 25 липня

У вівторок, 25 липня, землетрус магнітудою 5,5 стався у провінції Адана на півдні Туреччини о 8:44 ранку за місцевим часом. Епіцентр поштовхів був зафіксований у районі міста Козан.

Інцидент підтвердило Управління з ліквідації наслідків стихійних лих та надзвичайних ситуацій (AFAD), пише Dailysabah. За даними AFAD, землетрус стався на глибині 11,27 км. Поштовхи у центрі міста та прилеглих районах викликали паніку серед містян, які вийшли на вулиці. За попередніми даними, серйозних пошкоджень та постраждалих немає.

Землетрус в Адані стався приблизно через п'ять з половиною місяців після двох руйнівних поштовхів, які торкнулися великих районів південно-східного регіону країни та забрали життя не менше 50 тисяч людей.

За повідомленнями місцевих ЗМІ, після підземних поштовхів магнітудою 5,5 сталося три невеликі підземні землетруси. Повідомляється, що він відчувався у прилеглих провінціях Діярбакир, Газіантеп, Османія та Мерсін. Ще один землетрус магнітудою 4,4 стався у тому ж районі Адани о 10:57, повідомило AFAD.

Професор Орхан Татар, голова відділу зниження ризику в AFAD, у заяві після поштовхів зазначив, що землетрус магнітудою 5,5 можна розглядати як афтершок потужних поштовхів у центрі Кахраманмарашу, що сталися на початку лютого.

"В отриманій інформації поки що немає негативних відгуків, йде сканування. Ми заявили, що ці поштовхи продовжаться після землетрусу 6 лютого", — зазначив він.

Тим часом після перших визначень на місці було встановлено, що внаслідок землетрусу постраждала покинута будівля в районі Туфанпаша Козана. З іншого боку, на деяких робочих місцях у районі було завдано незначної шкоди.

"Усі групи наших відповідних установ, особливо AFAD, продовжують сканувати поля. Поки що на гарячу лінію екстреної допомоги 112 не надходило жодних повідомлень про загибель людей та пошкодження майна", — заявив міністр внутрішніх справ Алі Ерлікая.

Землетруси у Туреччині

Вранці 6 лютого Туреччину сколихнув землетрус магнітудою 7,8. Президент країни Реджеп Таїп Ердоган оголосив тримісячний надзвичайний стан у десяти провінціях, які найбільше постраждали від землетрусу.

Відомо також, що внаслідок землетрусів у Туреччині геологічний щит зрушився на три метри. Загальна величина розлому склала щонайменше 150 кілометрів. Президент Національного інституту геофізики та вулканології Італії (INGV) Карло Дольоні пояснив, що "це ніби Туреччина зрушила на південний захід". За словами Дольоні, загальна величина розлому склала щонайменше 150 кілометрів, "все сталося за кілька десятків секунд".

За останніми даними, кількість загиблих у Сирії й Туреччині від стихії перевищила 50 тисяч осіб.

У середу, 1 березня, у Туреччині стався ще один потужний землетрус. Підземні поштовхи сягнули 5,6 бала. Відомо про щонайменше двох загиблих.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 25.07.2023 15:55