Фото: соцмережі

Через землетруси в Туреччині геологічний щит зрушився на три метри: італійський вчений зробив тривожну заяву

Внаслідок землетрусів у Туреччині геологічний щит зрушився на три метри. Загальна величина розлому склала щонайменше 150 кілометрів.

Про це повідомив президент Національного інституту геофізики та вулканології Італії (INGV) Карло Дольоні, передає Corriere della Sera.

"Аравійська плита зрушила приблизно на три метри в напрямку до Анатолійської плити. Ми говоримо про структуру в прикордонній зоні між Аравійською плитою та Анатолійською плитою", — заявив експерт

Вчений пояснив, що "це ніби Туреччина зрушила на південний захід". За словами Дольоні, загальна величина розлому склала щонайменше 150 кілометрів, "все сталося за кілька десятків секунд".

Землетруси у Туреччині

У понеділок, 6 лютого, вранці в густонаселеному прикордонному регіоні між Туреччиною та Сирією стався потужний землетрус. Цей землетрус став найпотужнішим у країні за останні 84 роки.

Також пізніше у Туреччині стався ще один землетрус. Його магнітуда склала 7,8. Кількість загиблих у результаті ранішнього землетрусу перевищила 900 людей. Ще тисячі осіб отримали поранення.

МЗС України повідомило, що отримало 24 звернення про відсутність зв’язку із громадянами України, які проживають в зоні землетрусу в Туреччині.

Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган оголосив семиденну жалобу у зв’язку із землетрусом. Станом на 7 лютого внаслідок землетрусів у Туреччині та Сирії загинули майже 4300 людей.

Нагадаємо, українське посольство в Туреччині розшукало шістьох українців, які не виходили на зв‘язок після землетрусу. У деяких зруйноване житло.

Світ, 07.02.2023 13:10