Фото: соцмережі

Twitter, Telegram і Meta сприяли поширенню російської пропаганди: дослідження Європейської комісії

Зміни, внесені Ілоном Маском у безпекову політику в соцмережі Twitter, сприяли збільшенню охоплення російської пропаганди про війну в Україні. Такого висновку дійшла Європейська комісія у своєму дослідженні.

Про це повідомляє BBCNews.

"Попередній аналіз показує, що охоплення і вплив облікових записів, що підтримуються Кремлем, у першій половині 2023 року ще більше зросли, зокрема, завдяки скасуванню стандартів безпеки Twitter", — йдеться в річному дослідженні некомерційної аналітичної групи Reset.

Зазначається, що раніше Twitter прагнув зменшити вплив пов'язаних з Кремлем акаунтів, щоб мінімізувати охоплення пропаганди. Але це відбувалось до того, як Ілон Маск став головою компанії, яку пізніше перейменував у X.

"Ми більше не просуватимемо акаунти державних ЗМІ або їх твіти через наші системи рекомендацій", — повідомляв Twitter у 2020 році.

Вже у квітні 2023 року Ілон Маск змінив політику компанії та відмовився від попередніх обмежень. У серпні Центр передового досвіду стратегічних комунікацій НАТО також заявив, що реформи Маска призвели до різкого зростання інформаційного впливу Кремля у Twitter.

Дослідження Євросоюзу показало, що Twitter не дотримується цінностей боротьби з поширенням дезінформації.

Інформаційна політика Telegram і Meta

Telegram і Meta також неефективні у боротьбі з дезінформацією. Акаунти, які явно підтримуються Кремлем, не заблоковані, мають не менше 165 мільйонів підписників і у 2022 році їх переглянули не менше 16 мільярдів разів.

"В абсолютних цифрах прокремлівські акаунти, як і раніше, охоплюють найбільшу аудиторію на платформах Meta. А розмір аудиторії облікових записів Кремля в Telegram збільшився більш ніж втричі", — йдеться у дослідженні.

Нагадаємо, колишній очільник Міністерства культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко вважав головною проблемою у роботі месенджера Telegram відсутність комунікації із його представниками. Мінкульт мав намір зібрати експертну групу з питання роботи месенджера в Україні.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 03.09.2023 13:59