Маск зізнався, що розмовляв з Путіним і просував після цього свій "мирний план", — ЗМІ

Американський мільярдер та винахідник Ілон Маск 2022 року зізнався чиновникам Пентагона, що розмовляв із російським диктатором Володимиром Путіним. 

Про це виданню The New Yorker заявив високопосадовець Міністерства оборони США.

Вказується, що Маск добровільно надав інформацію під час жовтневої розмови з тодішнім заступником міністра оборони США Коліном Калем. Вони тоді обговорювали проблему, що українські захисники почали втрачати зв'язок зі Starlink під час контрнаступу.

"Мій висновок полягав у тому, що Маск нервував через те, що Росія все частіше розглядала використання військовими ЗСУ Starlink як сприяння з його боку", — цитує джерело Каля.

Сам Маск зізнався, що вів переговори із Путіним. Водночас інше джерело повідомило журналістам, що Маск робив те саме за кілька тижнів до того, як опублікував у Twitter свій проросійський "мирний план", і сказав, що його консультації з Москвою були систематичними. Крім цього, мільярдер повідомив, що міг побачити через карту активності Starlink "війну, що розгортається". Мільярдер додав, що це стало яскравою ілюстрацією того, як технологія, яку він розробив для мирних цілей, використовується для ведення війни, і це змусило його задуматися.

Позиція Ілона Маска щодо війни в Україні

Винахідник підтримував Україну після початку повномасштабного вторгнення Росії. Він надав ЗСУ термінали супутникового зв'язку Starlink, які системи забезпечують зв'язком українських військових та мешканців деокупованих населених пунктів. Та вже у жовтні 2022 року Маск зробив серію скандальних твітів, пов'язаних із війною в Україні. Зокрема, запропонував своїм користувачам у Twitter проголосувати з приводу "формули миру" між Україною та РФ, яка, серед іншого, передбачає визнання українського Криму "російським".

Видання Vice писало, що перед цими постами Маск розмовляв із Путіним, про що пізніше розповів засновнику консалтингової компанії Eurasia Group Яну Бремме. Маск заперечував, що говорив із російським президентом. Пізніше Маск також назвав перемогу України у війні проти РФ "малоймовірною" і заявив, що "воля людей на Донбасі та в Криму має вирішити, у складі Росії вони чи України". На його висловлювання відповів президент України Володимир Зеленський. Він створив опитування щодо того, який Ілон Маск користувачам подобається більше?" — і запропонував варіанти відповідей: "Той, хто підтримує Україну" і "Той, хто підтримує Росію".

Нагадаємо, у 2022 році власник SpaceX Ілон Маск відмовив українським військовим у наданні доступу до інтернету Starlink в районі тимчасово окупованого Криму. Це вплинуло на стратегію звільнення українських територій.

Водночас Міністерство оборони США вирішило придбати для України до 500 терміналів Starlink, які не зможе відключити Ілон Маск.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 22.08.2023 00:43