Фото: Flickr

Маск блокував Starlink біля Криму попри прохання ЗСУ, — NYT

У 2022 році власник SpaceX Ілон Маск відмовив українським військовим у наданні доступу до інтернету Starlink в районі тимчасово окупованого Криму. Це вплинуло на стратегію звільнення українських територій.

Про це пише The New York Times.

Журналісти стверджують, що Starlink часто є єдиним способом отримати доступ до Інтернету в зонах бойових дій, віддалених районах та місцях, постраждалих від стихійних лих. Він використовується в Україні для координації ударів безпілотників і збору розвідданих. Але майже повний контроль Маска над супутниковим інтернетом викликає побоювання, зазначають у виданні.

"Маск кілька разів обмежував доступ до Starlink під час війни. У якийсь момент він відхилив прохання українських військових увімкнути Starlink біля окупованого Криму, що вплинуло на стратегію звільнення українських територій", — йдеться в матеріалі.

Маск заявив, переконують журналісти, що його технології не можуть використовуватися для завдання дальніх ударів за допомогою безпілотників. Щоправда, в червні міністр оборони США Ллойд Остін схвалив угоду на покупку 400-500 нових терміналів і послуг Starlink. За словами двох людей, знайомих з умовами договору, Пентагон отримує контроль над установкою терміналів, щоб нові пристрої могли виконувати "ключові можливості і певні місії".

"Мабуть, в України будуть свої термінали для виконання конфіденційних операцій. Вони зможуть не побоюватися зупинки роботи", — наголошується в публікації газети.

Видання пише, що деякі експерти вважають, що Маск може діяти врозріз з інтересами США. Але міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров каже, що звинувачення несправедливі. Після бомбардувань мільярдер прискорив доставку десять тисяч терміналів. На цей час в Україні понад 42 тисяч терміналів Starlink використовуються військовими, лікарнями, підприємствами та гуманітарними організаціями. 

"SpaceX і Ілон Маск своїми діями показали, на чиєму вони боці", — сказав Федоров.

Нагадаємо, Ілон Маск втрапляв у скандали з висловленнями про Україну. Зокрема, бізнесмен пропонував віддати Крим Росії, щоб закінчити війну. На думку Маска, Україна в цьому випадку мала б забезпечувати Крим водою. Також він вважає, що звільнення окупованого півострова — "безжалісна ескалація".

Також нещодавно Ілон Маск знову оскандалився заявою щодо України. Він назвав Революцію Гідності 2013-2014 року "переворотом".

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 29.07.2023 23:08