Фото: dvs-sat.com

Пентагон придбає для України термінали Starlink, які не зможе відключити Ілон Маск, — ЗМІ

Міністерство оборони США придбає для України до 500 терміналів Starlink. Очільник Пентагона Ллойд Остін схвалив таку угоду у червні поточного року.

Про це повідомляє The New York Times. Зазначається, що дана угода дає Пентагону контроль над установкою, де працює сигнал на території України, і дозволяє не побоюватися його переривання за бажанням власника компанії SpaceX Ілона Маска.

Американські чиновники, які знайомі з угодою, запевняють, що йдеться про 400-500 таких терміналів Starlink. Нові пристрої виконуватимуть "ключові функції та певні місії". У матеріалі NYT йдеться про те, метою таких дій Пентагона було, вірогідно, щоб надати Україні спеціальні термінали та послуги для виконання конфіденційних функцій, які Маск відключити не зможе.

У статті також йдеться про те, що ще 17 березня головнокомандувач Збройних сил України генерал Валерій Залужний під час телефонної розмови з головою Об'єднаного комітету начальників штабів генералом Марком Міллі порушив тему Starlink.

Як розповіли виданню три джерела, знайомі з розмовою, Залужний зазначив, що рішення України на полі бою залежали від подальшого використання Starlink для зв'язку, і країна хотіла забезпечити доступ та обговорити, як покрити вартість послуги.

Нагадаємо, у 2022 році власник SpaceX Ілон Маск відмовив українським військовим у наданні доступу до інтернету Starlink в районі тимчасово окупованого Криму. Це вплинуло на стратегію звільнення українських територій.

Раніше Ілон Маск втрапляв у скандали з висловленнями про Україну. Зокрема, бізнесмен пропонував віддати Крим Росії, щоб закінчити війну. На думку Маска, Україна в цьому випадку мала б забезпечувати Крим водою. Також він вважає, що звільнення окупованого півострова — "безжалісна ескалація".

Також нещодавно Ілон Маск знову осоромився заявою щодо України. Він назвав Революцію Гідності 2013-2014 року "переворотом".

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 30.07.2023 08:12