У Атакамському жолобі на глибині 7 кілометрів виявили три нових види риб-слимаків

12 ВЕРЕСНЯ 2018 09:11

Зоологи виявили три нових види ліпарисових риб, що мешкають в Атакамському жолобі на глибині близько 7,5 кілометрів, повідомляє університет Ньюкасла. Вченим вдалося зловити представника одного з них, і зараз вони описують його в лабораторії.

Ліпарисові риби, відомі також як морські слимаки, входять в число глибоководних рекордсменів і зустрічаються у всіх океанах планети. Як правило, вони мають довге, драглисте тіло, яке позбавлене луски. Найтвердіша частину їх тіла - це кістки у внутрішньому вусі, яке відповідає за здатність утримувати рівновагу, і зуби. Настільки незвичайна анатомія пояснюється їх середовищем проживання. Вони живуть в умовах низьких температур і високого тиску - там, де не можуть існувати більшість відомих видів риб.

Дослідницька група, що включає в себе 40 фахівців з 17 країн, в ході експедиції в Атакамскій жолоб, глибоководну западину в Тихому океані, виявила ще три нових види ліпарисових, які отримали тимчасове прізвисько «рожевий, блакитний і фіолетовий морський слимак». Вони були помічені на відеозаписі, зробленому за допомогою двох дистанційно керованих камер-пасток, які здатні працювати на глибині до 11 кілометрів. Занурення займає до чотирьох годин, потім пристрій веде спостереження від 12 до 24 годин, після чого по сигналу скидає баласт і спрямовується вгору.

На опублікованому ролику видно, як риби активно поїдають ракоподібних, що скупчилися навколо мертвої риби, яка була використана як приманка. Одного з морських слимаків вчені змогли зловити і доставити його в університет для опису.

Технології, 12.09.2018 09:11