Фото ілюстративне. Джерело: прес-служба СБУ

У Bihus.Info вважають, що відповідальних за стеження планували нагородити: що кажуть у СБУ

Журналісти Bihus.info вважають, що співробітникам Служби безпеки України, які брали участь в організації стеження за працівниками проекту, планували вручити державні нагороди.

Згідно з оприлюдненою інформацією Bihus.info, у січні після проведення операції зі стеження за співробітниками проекту, але до того, як інформація про це набула розголосу, тодішнього керівника департаменту захисту національної державності Романа Семенченка і співробітника СБУ Ігоря Кравченка нібито подали на нагородження орденом Данила Галицького.

Як відомо, орден Данила Галицького присвоюють указом президента за "значний особистий внесок у розбудову України, сумлінне і бездоганне служіння українському народові".

Журналісти зауважили, що на сайті Офісу президента в розділі, де всі укази публікують у хронологічній послідовності, за 29 січня після указу №32/2024 (датується 26 січня) одразу оприлюднено указ №35/2024. Bihus.Info припускають, що саме пропущені укази і мали б стосуватися нагородження Семенченка й Кравченка.

скріншот

Скріншот з сайту Офісу президента

Опубліковані укази №32/2024 й №35/2024 теж стосуються нагородження військових.

Що кажуть у СБУ?

Прес-центр Служби безпеки України у коментарі "Українській правді" заперечив наявність нагород у Семенченка і Кравченка.

"Інформуємо про відсутність державної нагороди "Орден Данила Галицького" у колишнього керівника ДЗНД СБУ Романа Семенченка та Ігоря Кравченка", — повідомили в прес-службі.

Водночас журналісти вказують, що після публікації розслідування щодо причетності СБУ до стеження за журналістами, співробітникам спецслужби заборонили використовувати брендовий одяг, дорогі годинники й елітні автомобілі. Відповідна розсилка з'явилася у внутрішніх чатах СБУ і дійшла до журналістів, її раніше публікувала журналістка "Радіо Свобода" Валерія Єгошина.

"До уваги керівників! Прошу виключити використання оперативним складом під час службової діяльності (в робочий час) брендового одягу, дорогих годинників, елітних авто тощо. Виключно тактичний одяг! Виконання вказівки під особисту відповідальність керівників підрозділів… Передайте особовому складу про недопущення наразі ходити в брендовому одязі, їздити на дорогих авто і т.д. (зокрема і особливо у вихідні дні), оскільки Бігуси активно працюватимуть. Без жодних виключень! Тактична форма тощо", — ідеться в переписках.

Нагадаємо, 16 січня у мережу потрапило відео, де співробітники проекту розслідувань Bihus.Info, ймовірно, вживають наркотичні речовини. Керівник проекту Денис Бігус відреагував й повідомив, що всі, хто співпрацює з Bihus.Info, здадуть тести на вживання наркотиків.

5 лютого журналісти-розслідувачі Bihus.Info повідомили, що ідентифікували тих, хто встановив приховані камери у готельні номери для стеження за редакцією. За їхніми даними, за операцію відповідав департамент захисту національної державності СБУ й тривала вона шість днів. За кілька днів до цього, 31 січня, президент Володимир Зеленський звільнив начальника департаменту захисту національної державності Служби безпеки України Романа Семенченка.

У день оприлюднення журналістами сюжету щодо прихованих камер, Служба безпеки України заявила, що керівництво прийняло кадрові рішення щодо свого департаменту і що серед клієнтів наркодилерів "виявили окремих співробітників Bihus.Info".

6 лютого народні депутати проголосували за виклик голови Служби безпеки України Василя Малюка до Верховної Ради із доповіддю щодо прослуховування Bihus.info.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 11.02.2024 02:21