Денис Бігус. Скріншот із відео

Команда Bihus.Info заявила, що за нею стежила СБУ

Команда Bihus.Info заявила, що за нею стежила Служба безпеки України (СБУ). Камери спостереження встановили у всіх готельних номерах, де перебували журналісти 27 грудня 2023 року. 

Про це повідомляє Bihus.Info. Проект розслідування оприлюднили на сайті.

Журналістам вдалося ідентифікували тих, хто реалізовував операцію зі встановлення прихованих камер у готельні номери. За даними розслідування, у комплексі операція СБУ тривала шість діб.

"Команда отримала відео з комплексу "Українське село" за день до того, як диск з записами вилучила СБУ. Та ідентифікувала учасників події, частину з яких згодом зафіксувала біля будівлі СБУ. Ми також поспілкувались з вже звільненим очільником цього департаменту Романом Семенченком, який не заперечив участі в операції", — йдеться у розслідуванні.

Так, представники СБУ у період 15 до 22 грудня 2023 року прибували в комплекс, щоб детально оглянути номери, в які 27 грудня 2023 року заселилася редакція Bihus.Info.

"Групу, що оглядала заклад, очолював високий худий чоловік, який назвався "Ігорем". Він залишив адміністрації комплексу номер телефону, який нині вже відключений. Але навіть за короткий час використання цього тимчасового номера хтось встиг дати йому Telegram "Ігор СБУ", — йдеться у розслідуванні.

У цьому чоловікові редакція ідентифікувала співробітника СБУ Ігоря Кравченка. Під час попередньої розвідки він і його команда також фіксували розташування камер на території та оглядали різні в’їзди.

Фото: Bihus.Info

Фото: Bihus.Info

Уже 27 грудня, окрім Bihus.Info, в комплекс заселилися кілька осіб, також пов’язані з Ігорем Кравченком. Як випливає з камер безпеки комплексу — для ведення зовнішнього спостереження за редакцією. Після виїзду журналістів з готелю, ввечері 28 грудня, в більшість номерів, де перебувала редакція, заїхала інша група чоловіків.

Таким чином, редакція вважає, що приховані камери були незаконно встановлені у сауні та щонайменше восьми кімнатах. Докази встановлення техніки в різних номерах журналісти зафіксували під час власного розслідування. В будинках, оформлених як стилізовані українські хатинки, приховані камери встановили у вішаки для одягу. Місце під них вирізане і в вішаках, і в стінах.

"У сауні камера найімовірніше була встановлена в антресолі. А в інших номерах представники Bihus.Info пригадали девайси у стелі, схожі на пожежну сигналізацію, яких пізніше при огляді приміщень не виявилось", — заявили в розслідуванні.

Фото: Bihus.Info

Фото: Bihus.Info

Реакція СБУ

Служба безпеки України заявила, що співробітники журналістського проекту Bihus.Info, які звинуватили спецслужби у стеженні, були серед клієнтів дилерів, які розповсюджували наркотики.

"Протидія організованій наркозлочинності є одним з напрямів діяльності Служби безпеки України. За наявною у СБУ оперативною інформацією, серед клієнтів дилерів, через яких наркотичні речовини постачалися іншим громадянам, виявилися також, на жаль, окремі співробітники Bihus.Info. Зокрема, одна з операторів, яка фігурувала у кримінальному провадженні щодо незаконного виробництва, виготовлення, придбання, зберігання, перевезення, пересилання чи збуту наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів", — йдеться у повідомленні СБУ.

У прес-службі заявили, що "незалежні медіа є невід'ємною складовою сучасного демократичного суспільства і жодні дії окремих людей не можуть кидати тінь на будь-яку з редакцій та ЗМІ загалом". Усі співробітники СБУ повинні діяти виключно на забезпечення захисту національних інтересів держави й суспільства та ефективно протидіяти ворогу.

Скандал навколо Bihus.Info: що відомо

Скандал навколо Bihus.Info: що відомо

16 січня в мережу злили відео, де працівники проекту розслідувань Bihus.Info, ймовірно, вживають наркотики. На ці кадри відреагував його керівник Денис Бігус. Він записав відеозвернення з поясненнями та заявив, що вимагатиме звільнення тих, хто засвітися на відео, та запевнив, що всі, хто співпрацює з Bihus.Info, складуть тести на вживання наркотиків.

На ситуацію під час вечірнього відеозвернення 17 січня відреагував і президент України Володимир Зеленський.

"Окремо — щодо ситуації з нашими журналістами. Зокрема, фактом стеження за журналістами. Служба безпеки України розпочала розслідування та з’ясує всі обставини. Будь-який тиск на журналістів неприпустимий", — наголосив він.

Раніше Служба безпеки України розпочала розслідування обставини незаконного прослуховування та відеозйомки представників проекту Bihus.Info. За цим фактом відкрите кримінальне провадження за відповідною статтею Кримінального кодексу України.

Нагадаємо, у вересні заступник голови Офісу президента Ростислав Шурма заявив, що олігарх Ігор Коломойський замовив у журналістів Bihus.Info розслідування про його оточення.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Події, 05.02.2024 21:46