У центрі Лондона знайшли могилу дослідника Австралії Метью Фліндерса

25 СІЧНЯ 2019 19:04

Археологи знайшли в центрі Лондона, поруч із залізничним вокзалом Юстон, останки людини, який ввів в обіг назву «Австралія», повідомляє The Guardian.

Це був мореплавець і дослідник п'ятого континенту Метью Фліндерс. У 1814 році він випустив книгу «A Voyage to Теrra Australis», в якій називав континент «Австралія». Після публікації книги назва стала регулярно використовуватися і стало вже загальноприйнятим способом.

Британський мореплавець Метью Фліндерс (1744-1814) вперше потрапив до Австралії в 1792 році. Після цього він неодноразово брав участь і організовував дослідні морські експедиції до берегів Австралії. Фліндерс відкрив протоку між Австралією і Тасманії, досліджував і наніс на карти південне узбережжя континенту і Великий Бар'єрний риф.

У 1801-1803 роках корабель «Інвестігейтер» під його командуванням вперше обігнув Австралію. В кінці 1803 року Фліндерс потрапив в полон до французів, які в той момент воювали з Англією. Звільнитися і повернутися додому йому вдалося лише в 1810 році. У 1804 році Фліндерс відправив до Великобританії карту континенту, в якій назвав його Австралією. Але через зволікання, пов'язаних з арештом, його карта була опублікована десятьма роками пізніше. Після повернення до Англії і до самої смерті дослідник працював над книгою «A Voyage to Теrra Australis» і атласом з картами Австралії. У книзі він називав континент «Австралія», і хоча він був не першим, хто його придумав, після публікації книги воно стало загальноприйнятим.   

Флиндерс помер на наступний день після виходу своєї книги 14 липня 1814 року і був похований на кладовищі церкви Сент-Джеймс в Лондоні. Однак в 1852 році поховання зникло, ймовірно під час час реорганізації кладовища. Роком пізніше в зв'язку з будівництвом залізниці кладовище Сент-Джеймс було закрито.

Восени 2018 року археологи почали охоронні розкопки перед будівництвом швидкісної залізниці Лондон-Бірмінгем. Крім знахідок численних артефактів і останків різних часів, під час робіт поруч із залізничним вокзалом Юстон дослідники знайшли останки 40 тисяч людей, похованих на кладовищі Сент-Джеймс в 1788-1853 роках.

Велика частина останків поки не визначена, багатьох небіжчиків ховали в трунах з олов'яними іменними табличками. Олово не витримує низьких температур і розсипається, тому такі таблички не збереглися. Але до гробу Флиндерса була пригвинчена іменна табличка, яка була зроблена зі свинцю. По ній дослідники і впізнали його останки.

Світ, 25.01.2019 19:04