У центрі Мехіко знайшли жертвоприношення ягуара і дитини

26 БЕРЕЗНЯ 2019 17:27

На розкопках Темпло Майор (Templo Mayor), найважливішого храмового комплексу ацтеків в центрі сучасної мексиканської столиці, виявлені останки принесених в жертву ягуара і дев'ятирічного хлопчика.

Разом з останками археологи знайшли багатий інвентар, в тому числі прикраси і обсидіанові ножі. На думку глави експедиції Леонардо Лопеса Лухана з Національного інституту антропології та історії (INAH), нові знахідки незвичайні і можуть вказувати на те, що неподалік знаходиться поховання верховного правителя ацтеків - тлатоани («імператора»).

Про відкриття повідомило агентство Reuters.

Темпло Майор знаходиться в самому центрі сучасного Мехіко поруч з площею Сокало (площею Конституції). Комплекс площею близько 16 гектарів зводився між 1325 і 1502 роками як культовий центр ацтекського міста Теночтітлан. До руйнування іспанцями в 1521 році він складався з подвійної піраміди (власне Темпло Майор - «Головного храму») і менших храмів, присвячених Уїцилопочтлі (з південного боку) і богові дощу Тлалоку (з північної). Усередині комплексу знаходилося ще кілька будівель і великий двір.

Розкопки Темпло Майор ведуться з 1978 року. Перші кілька років експедицією керував Едуардо Матос Моктесума, який перетворив комплекс в одну з найважливіших туристичних визначних пам'яток не тільки столиці, а й усієї Мексики.

Матос Моктесума заснував музей Темпло Майор. З 2007 року розкопками керує учень Матоса Моктесума Леонардо Лопес Лухан (Leonardo Lopez Lujan). Він уже не раз опинявся в центрі уваги преси в зв'язку з дивовижними знахідками, які начебто вказують на близькість «імператорського поховання».

Так, в 2009-2010 роках Лопес Лухан досліджував ритуальні поховання орлів і собаки і був переконаний, що десь поруч знаходиться прах тлатоани Ауісотль (Ahuitzotl), могутнього правителя ацтеків, який помер в 1502 році.

Кругла ритуальна платформа з останками ягуара і дитини знайдена недалеко від храму Уїцилопочтлі, розташованого на території комплексу Темпло Майор.

Скелет ягуара лежав в великому кам'яному контейнері приблизно в центрі платформи. Поруч з останками тваринного археологи знайшли дерев'яний диск з емблемою Уїцилопочтлі, покровителя ацтеків і божества сонця і війни. Ягуар був укритий шаром черепашок, шматочків корала і морських зірок.

Там же виявилися останки рожевої колпіци (Platalea ajaja), великого птаха сімейства ібісових, рожевим оперенням нагадує фламінго. У ацтекських міфах колпіци супроводжують померлих воїнів і правителів в підземне царство.

Вченим вдалося поки отримати тільки десяту частину вмісту кам'яного контейнера, де знайшли останки ягуара. Елізабет Хілл Бун (Elizabeth Hill Boone), професор Тулейнского університету (штат Луїзіана), вважає, що ягуар міг символізувати військову доблесть тлатоани Ауісотль.

«Може бути, в цьому контейнері - сам Ауісотль», - сказала Бун в інтерв'ю Reuters.

Останки дитини були прикрашені дерев'яним диском з емблемою Уїцилопочтлі, нефритовим намистом і крилами з кісток сокола. Майже напевно у дитини і у ягуара були вирвані серця, але вченим ще належить це уточнити. На ритуальної платформі крім контейнера і дитячих останків знаходилися також невеликі ящики з обсидіановими ножами і брусочками копала - викопної деревної смоли, що цінувалася ацтекськими жерцями.

Роботи в районі круглої ритуальної платформи триватимуть ще кілька місяців. Леонардо Лопес Лухан розраховує на нові відкриття і сподівається знайти поховання ацтекського «імператора», яке неодноразово згадувалося в джерелах XVI століття. До сих пір археологам жодного разу не вдавалося виявити таке поховання.

Іноді археологам на розкопках допомагають природні катаклізми - наприклад, в 2017 році в Мексиці стався землетрус магнітудою 7,1. При вивченні ушкоджень, викликаних землетрусом, археологи виявили стародавній храм ацтеків, прихований в піраміді Теопанцолко.

Суспільство, 26.03.2019 17:27