У двох мільярдів людей немає чистої питної води

15 БЕРЕЗНЯ 2018 16:05

До 2030 року 700 мільйонів чоловік можуть стати біженцями через брак прісної води. Її дефіцит значною мірою є наслідком неналежного управління цим природним ресурсом.   

Про це повідомляє TrueUA з посиланням на UN.  

Таким є один з висновків нової доповіді «Бережімо кожну краплю води: порядок денний в галузі водних ресурсів».  

Доповідь була підготовлена групою, до якої увійшли 11 голів держав і спеціальних радників. У їх числі - президент Таджикистану Емомалі Рахмон. Сьогодні цей документ був переданий Генеральному секретарю ООН.  

У доповіді міститься оцінка стану запасів прісної води в світі. Виявилося, що недбайливе споживання води, неефективне управління її ресурсами і відсутність інфраструктури призводять до того, що мільйони людей відчувають дефіцит води, багато хто вмирає від хвороб, пов'язаних з відсутністю належного водопостачання, санітарії та гігієни.  

Згідно з доповіддю, вже зараз майже 40 відсотків жителів планети, в тій чи іншій мірі, страждають через дефіцит прісної води. До 2030 року через брак води близько 700 мільйонів людей можуть стати біженцями. На сьогоднішній день більше двох мільярдів чоловік п'ють забруднену воду. 4,5 мільярда-позбавлені належних послуг в сфері санітарії. Ці люди належать до найбідніших з бідних.  

У новій доповіді представлений свого роду новий план дій в галузі водних ресурсів. Його основне завдання зводиться до необхідності покращувати систему управління запасами прісної води з тим, щоб досягти Шостий мети в галузі сталого розвитку.  

Нагадаємо, що згідно з резолюцією, прийнятою Генеральною Асамблеєю ООН в липні 2010 року, кожна людина має право на доступ до достатньої кількості води для особистих і побутових потреб - від 50 до 100 літрів на добу на людину.

 

Суспільство, 15.03.2018 16:05