Фото ілюстративне. Джерело: news.zt

У Литві різко відреагували на допуск спортсменів із Росії та Білорусі на Олімпіаду

У Литві різко прокоментували рішення Міжнародного олімпійського комітету допустити атлетів із Росії та Білорусі до участі у літніх Олімпійських іграх. Литовський національний олімпійський комітет та члени литовського уряду розчаровані таким розвитком подій.

Про це повідомляє Delfi.

У Литві наголосили, що разом з латвійським, естонським, з національними комітетами Скандинавських країн активно працювали та закликали міжнародні організації не пускати російських і білоруських спортсменів на міжнародні змагання. Зазначається, що литовський НОК радитиметься, що "можна зробити, щоб на Олімпіаду приїхало якнайменше спортсменів із цих країн".

Різкою була і реакція міністра закордонних справ Литви Габріелюса Ландсбергіса.

"Росія залучає спортсменів і спортсменок до своєї геноцидної армії. Це не нейтральність, це суперечить усьому, що мають підтримувати олімпійські ігри", — заявив міністр.

Водночас міністр науки, освіти та спорту Литви Гінтаутас Якштас закликав ще раз зібрати міжнародних партнерів, спортивні організації та голів міста, яке приймає Олімпіаду, щоб російські та білоруські спортсмени не брали участі в змаганнях.

Нагадаємо, що в жовтні виконавчий комітет Міжнародного олімпійського комітету ухвалив рішення про призупинення діяльності Олімпійського комітету Росії. Це сталося через те, що 5 жовтня той прийняв до свого складу олімпійські комітети тимчасово окупованих територій України.

Проте 8 грудня стало відомо, що Міжнародний олімпійський комітет (МОК) допустив до Олімпійських ігор 2024 року атлетів з Росії та Білорусі. Проте вони виступатимуть лише в нейтральному статусі. "Нейтральні атлети", як і інші спортсмени, які змагатимуться на Олімпіаді, мають підписати заяву про підтримку Олімпійської хартії. Національна символіка Росії та Білорусі заборонена — це стосується гімну, прапору й інших атрибутів. Варто відзначити, що росіяни та білоруси зможуть виступати в особистих стартах, команди не будуть допущені до змагань. Олімпіада-2024 пройде з 26 липня по 11 серпня.

Раніше міністр закордонних справ Дмитро Кулеба назвав ганебним рішення Міжнародного олімпійського комітету (МОК) щодо допуску росіян та білорусів до Олімпіади-2024 в нейтральному статусі.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Спорт, 09.12.2023 20:39