Фото ілюстративне. Джерело: news.zt

МОК призупинив діяльність Олімпійського комітету Росії через включення до складу окупованих територій України

Виконавчий комітет Міжнародного олімпійського комітету (МОК) ухвалив рішення про призупинення діяльності Олімпійського комітету Росії. Це сталося через те, що 5 жовтня той прийняв до свого складу олімпійські комітети тимчасово окупованих територій України.

Про це йдеться у спеціальній заяві Міжнародного олімпійського комітету. В ній вказується, що це порушення Олімпійської хартії, оскільки такі дії також порушують територіальну цілісність Національного олімпійського комітету України, визнану МОК.

Виконком ухвалив, що Олімпійський комітет Росії негайно зупиняє свою діяльність до подальших повідомлень.

Призупинення має такі наслідки:

  • Олімпійський комітет Росії більше не має права діяти як Національний олімпійський комітет, як це визначено Олімпійською хартією;
  • Олімпійський комітет Росії не може отримувати жодного фінансування від олімпійського руху.

МОК залишає за собою право ухвалювати рішення щодо участі окремих нейтральних спортсменів із російським паспортом в Олімпіаді-2024 та Олімпіаді-2026.

Скріншот заяви МОК

Скріншот заяви МОК

Нагадаємо, що Європейський футбольний союз (УЄФА) відмовився від свого плану та попереднього рішення скасувати повну заборону на участь збірних Росії у міжнародних змаганнях. Європейські футбольні чиновники планували допустити до них команди U-17. Таке рішення вирішили ухвалити після негативної реакції — багато футбольних асоціацій виступили із заявою щодо бойкоту цього рішення. В УЄФА натомість заявили, що просто "не вдалося знайти жодного технічного рішення, яке би дозволило російським збірним грати".

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Спорт, 12.10.2023 17:16