У людському кишечнику знайшли дві тисячі нових видів бактерій

13 ЛЮТОГО 2019 11:01

Вчені виявили в кишковій мікрофлорі +1952 невідомих раніше видів бактерій, повідомляється в Nature.

Понад чверть з них відноситься до невідомих родин, а 40 відсотків - до невідомих видів. Судячи з послідовностей генома, деякі з них виробляють антимікробні речовини або речовини, які потенційно застосовні в біотехнології.

В останні роки з'явилося чимало досліджень, які показували, що кишковий мікробіом впливає на імунну систему, регулює роботу мозку, впливає на психологію і поведінку. Вчені пов'язали «неправильний» склад кишкової мікрофлори з виникненням гіпертонії та інсульту, а також із затримкою росту дітей. Однак склад кишкового мікробіома досі вивчений не дуже добре.

Британські, австралійські і канадський дослідники під керівництвом Роберта Флінна (Robert D. Finn) з Європейського інституту біо-інформатики реконструювали понад 92 тисяч геномів організмів із зразків кишкового мікробіома 11850 чоловік. В основному це були жителі Європи або Північної Америки. Автори досліджували зразки за допомогою метагеномного аналізу, який дозволяє вивчати мікробні спільноти, що живуть в різних середовищах або організмах, не виділяючи окремі види бактерій, вірусів або грибків.

Вчені секвенували зразки кишкової мікрофлори, збирали бактеріальні геноми і порівнювали їх з відомими послідовностями, які вже були в базі даних Національного інституту здоров'я.

Таким чином вони знайшли вже відомі види бактерій і виключили їх з подальшого аналізу. З решти 11,9 тисяч геномів вони вибрали ті, послідовності яких були зібрані більш ніж наполовину. Крім того, вчені перевірили вибрані геноми на можливу відповідність вже відомим таксонам бактерій. Вони порівняли можливі послідовності бактеріальних білків з референтними, з бази даних (знаючи послідовність ДНК в тому чи іншому гені, можна визначити і послідовність білка, який він кодує). Всього автори відібрали 1952 генома.

Суспільство, 13.02.2019 11:01