Фото ілюстративне. Джерело: Рixabay

У Малі ісламські бойовики напали на човен: загинули десятки мирних жителів

На північному сході Малі ісламські бойовики напали на річкове судно, внаслідок чого загинули щонайменше 49 мирних жителів. Човен прямував річкою Нігер з міста Гао в Мопті. Нігер є ключовою транспортною артерією у регіоні, де мало якісних доріг та немає залізниць.

Як повідомляє ВВС з посиланням на тимчасовий уряд країни, бойовики також напали на армійський табір, через що загинули 15 солдатів та близько 50 бойовиків.

Відповідальність за напад на табір взяло на себе пов'язане з "Аль-Каїдою" угруповання "Джамаат Нусрат аль-Іслам валь-Муслімін". Водночас ісламісти не згадали про напад на човен. Це одне з кількох ісламістських угруповань, що діють на півночі Малі та в сусідніх країнах.

Видання пише, що загроза з боку терористів зростає, попри заяви військових про те, що російські найманці з групи "Вагнера" переломили хід кампанії бойовиків.

Ситуація у Малі

Малі перебуває під контролем військової хунти з 2020 року. Коли хунта захопила владу після масових протестів проти тодішнього президента Ібрагіма Бубакара Кейти, вона мала значну підтримку серед населення. Люди були обурені економічною невизначеністю, спірними виборами та хронічною відсутністю безпеки.

Відтоді військовий уряд Малі досяг незначного прогресу в боротьбі з ісламістами, які контролюють деякі райони країни. Військова влада Малі наказала французьким військам і миротворцям ООН залишити країну і запросила на їхнє місце російських найманців.

Повстанський рух, пов'язаний з "Аль-Каїдою" та "Ісламською державою", зародився на півночі Малі у 2012 році. З того часу ісламістські бойовики завойовують все більшу територію, поширюючись по всьому Сахельському регіону, особливо в Буркіна-Фасо та Нігері.

Нагадаємо, у 2019 році невідомі атакували два села, розташовані в центральній частині Малі, неподалік від міста Банкас. Як стало відомо, озброєні люди, одягнені в традиційний мисливський одяг, увірвалися в поселення, оточили будинки і розправилися з усіма їх мешканцями — місцевими пастухами.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 09.09.2023 02:16