В Гаазі розглянуть справу про військові злочини в Малі

01 КВІТНЯ 2018 09:53

Справа підозрюваного у військових злочинах в Малі буде розглянута Міжнародним кримінальним судом (МУС) в Гаазі, йдеться в заяві відомства, опублікованому в ніч на неділю, 1 квітня. Про це повідомляє TrueUA з посиланням на ICC-CPI.

Аль Хасан Аг Абдул Азіз Аг Мохамед Аг Махмуд також підозрюється в злочинах проти людяності, відзначається в заяві. Сторона звинувачення зібрала достатню кількість доказів для видачі ордера на арешт, повідомила головний обвинувач МКС Фату Бенсуда.

За її словами, цьому сприяли скоординовані дії влади Малі і Нідерландів. Переклад цієї кримінальної справи до суду в Гаазі Бенсуда назвала «виразним повідомленням» тим, хто подібними злочинами «стрясає людство». Аль Хасан підозрюється в руйнуванні мавзолеїв в місті Тімбукту з квітня 2012 року по січень 2013 року. Подібні дії МКС розцінює як військовий злочин.

Крім того, затриманий підозрюється у зґвалтуваннях, катуваннях і поневоленні жінок і дівчат. Можливий свідок цих подій - колишній бойовик.

У 2016 році МКС засудив ще одного громадянина Малі до дев'яти років тюремного ув'язнення. Колишній ісламістський бойовик Ахмад аль-Факи Аль-Махді визнав провину в знищенні пам'ятників культури в місті Тімбукту. Тепер він може дати показання на процесі Аль Хасана.

Після путчу в 2012 році контроль над північними регіонами Малі встановили різні терористичні і екстремістські угруповання. Для стабілізації ситуації в країну була спрямована миротворча місія ООН в складі 15 тисяч солдатів. Екстремісти регулярно здійснюють напади на миротворців ООН в Малі.

Світ, 01.04.2018 09:53