У Новій Зеландії виявили останки гігантського пінгвіна

15 СЕРПНЯ 2019 17:11

Археологи виявили на території Нової Зеландії кістки нижніх кінцівок невідомого раніше виду пінгвінів.

Представник виду, названого Crossvallia waiparensis, по всій видимості, досягав 160 сантиметрів у висоту, що на сорок сантиметрів більше середнього зросту найбільшого відомого пінгвіна - імператорського.

Детально про знахідку розповідається в статті, опублікованій в журналі Alcheringa: An Australasian Journal of Palaeontology.

Вважається, що найдавніші представники пінгвінів мешкали в епоху палеоцену (66-56 мільйонів років тому) на території сучасної Нової Зеландії і Антарктиди. Пінгвіни в той час, мабуть, були гігантськими: останки представника виду Kumimanu biceae, знайденого в минулому році, дозволяють припускати, що зростання древнього птаха становив близько 177 сантиметрів.

Іншого гігантського стародавнього пінгвіна - трохи менше попередників - виявили на території Нової Зеландії палеонтологи з Зенкенбергского музею та дослідницького центру у Франкфурті під керівництвом Джеральда Мейра (Gerald Mayr).

Серед останків - добре збережені кістки нижніх кінцівок і плечові суглоби. Порівняння останків з кістками найбільшого нині живе пінгвіна, імператорського, дозволило вченим оцінити приблизний зріст і вагу древнього птаха: по всій видимості, зростанням вона була близько 160 сантиметрів, а вага сягала 80 кілограм. Для порівняння, середній зріст імператорського пінгвіна - близько 123 сантиметри, а вага - від 22 до 45 кілограм.

Оцінка скам'янілих останків птиці також дозволила визначити його рід: за оцінками дослідників, своєю морфологією і епохою проживання (палеоцен) знайдена птах нагадує інший раніше виявлений вид гігантського стародавнього пінгвіна - Crossvallia unienwillia, зростання якого був трохи менше - 140 сантиметрів.

Останки знайденого пінгвіна віднесли до виду Crossvallia waiparensis - на честь новозеландського міста Вайпара, на території якого виявили останки.

Новий вид - п'ятий представник древніх пінгвінообразних, виявлених на території Вайпари, і четвертий, який отримав формальне назву. Незважаючи на те, що це не найбільший виявлений древній пінгвін, знахідка дозволила отримати додаткові докази того, що в давнину ці птахи були набагато більших розмірів, ніж їх сучасники.

Зрозуміло, гігантськими в давнину були не тільки пінгвіни. Наприклад, в 2017 році вченим вдалося виявити останки стародавнього гусака, що мешкав приблизно від 6 до 9 мільйонів років тому: його вага становила близько 22 кілограмів, в той час як максимальна вага сучасного представника - лебеді-шипуни - близько 13 кілограмів.

Технології, 15.08.2019 17:11