Фото: vikna.tv

У Повітряних силах пояснили, чому ракети "Кинджал" та Х-22 важко збити

В Повітряних сил розповіли особливості роботи української ППО. Відомо, чому військові не можуть збити російські ракети типу Х-22.

Про це розповів речник Повітряних сил Юрій Ігнат в інтерв'ю "24 каналу".

Жодна з понад 120 ракет Х-22, які були випущені з початку повномасштабної агресії, не була збита. 

"Так, радіотехнічні війська бачать, як летить літак Ту-22М3 чи група літаків, як вони розділяються, як проходить сходження ракети теж видно на радарах. Інша річ — перехоплення ракети та її знищення.

Коли ракета летить з такою великою швидкістю і входить у зону ураження зенітного ракетного комплексу, в нашої бойової обслуги С-300, скажімо, є усього до 40 секунд, щоб її виявити обзорним радаром, безпосередньо захопити радаром підсвіту та здійснити пуск ракети. Цього часу фізично замало операторам застарілого радянського комплексу для успішного виконання такого завдання", — розповів Юрій Ігнат.

Для того, щоб збивати Х-22, Україні потрібна зенітна ракетна система, яка самостійно прийматиме рішення без участі людини — з новітнім радаром та сучасною ракетою.

"У такому автоматичному режимі можуть працювати навіть німецький Iris-T й норвезький NASAMS, втім у нас наразі не так багато цих ЗРК. Та й створювались вони не для роботи по балістиці. Але спробувати, звісно можна… Питання лише в тому, що комплекс повинен перебувати в потрібний час і в потрібному місці", — каже речник Повітряних сил.

Але їх дальність ураження балістичних цілей — лише близько 40 кілометрів. Для розуміння, зенітний ракетний комплекс (система) складається із командного пункту, на певній відстані від якого розташовується радар, на віддалені від радару, скажімо, 4 пускові установки, плюс машини забезпечення. Таким чином, якщо уявити розташування пускових, наприклад, півколом, то можна захистити повітряний простір від балістики на ділянці умовно понад 120 кілометрів..

Якщо ми говоримо про крилаті ракети та літаки, гелікоптери й БпЛА, то тут вже Patriot та FSAF SAMP/T б'ють до 150 кілометрів.

"Плюсом цим західних систем є можливість працювати в єдиному інформаційному полі, тобто обмінюватися інформацією в режимі реального часу. Якщо на цій ділянці не дістав ціль NASAMS, то зіб'є десь далі на маршруті Iris-T, а якщо ні — то Patriot", — розповів Юрій Ігнат.

Нагадаємо, щоб захистити міста та критичну інфраструктуру від ракетних обстрілів росіян, Україні потрібні винищувачі F-16. Літаки типу МіГ та Су не можуть ефективно збивати крилаті ракети та іранські дрони.

Також відомо, які ще типи російських ракет Україна досі не може збити. Зокрема, йдеться про балістичні ракети.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 16.03.2023 14:30