Фото: Pixabay

У СБУ відповіли, чи планують забороняти Telegram в Україні

Начальник Департаменту кібербезпеки Служби безпеки України Ілля Вітюк повідомив, що заблокувати Telegram технічно важко, як і будь-який інший месенджер. Російська пропаганда є в багатьох месенджерах та соцмережах, тому наразі не йдеться про повне блокування Telegram. 

Про це він сказав в інтерв'ю "Укрінформ". 

Журналісти поцікавились у Вітюка, чи варто обмежувати або повністю блокувати Telegram в Україні.

На це він відповів, що безпечного месенджера не існує, бо є різні технічні рішення, які дозволяють отримати доступ не лише до Telegram, а й до інших популярних месенджерів. Також Вітюк зазначив, що ворог активно використовує в дезінформаційних кампаніях Telegram. Є багато Telegram-каналів, які виставляють себе як українські, але такими не є. Такі канали часто запевняють, що нібито знаються на внутрішній ситуації у провладних кабінетах, додає Вітюк.

Як зазначає начальник Департаменту кібербезпеки СБУ, в принципі така ж діяльність ведеться і через Facebook, і через Twitter або "Х", як він тепер називається. Та додає, що водночас у Telegram працюють багато проукраїнських патріотичних каналів. Ці канали, навпаки, протидіють російській пропаганді.

Він каже, що повне блокування Telegram неможливе, бо навіть за прикладом Китаю, де на побудову інфраструктури блокування соцмереж та сервісів витрачують мільярди, через VPN користувачі це все обходять. 

Журналісти запитали у Вітюка, що відомо про комунікацію України з компанією Telegram. На початку березня стало відомо, що керівництво Telegram отримало від української влади перелік "потенційно проблемних" каналів і їх аналізує.

"У нас із ними постійно йдуть перемовини, я б не хотів розкривати деталі, але певні зрушення у цьому напрямку є. Деякі Telegram-канали в Україні уже заблоковані, якісь можуть бути заблоковані незабаром", — відповів Вітюк.

Також він зазначив, що Україна регулярно зв'язується з усіма платформами з питань блокування або видалення небезпечного контенту. Та є проблема, яка полягає в тому, що ні Telegram, ні Facebook, ні Meta, ні Google офіційно не представлені в Україні та не мають юридичної особи. Через те, що ці компанії не перебувають на території України, вони не зобов'язані виконувати запити української влади чи вимоги. Це ж стосується й рішення українських судів, додає Вітюк. 

"Служба безпеки подала відповідну ініціативу, щоб усі міжнародні платформи протягом визначеного законом часу відкрили в Україні свої офіційні представництва, а в перспективі також перенесли сюди інфраструктуру, яка обслуговує саме нашу територію. У такому випадку вони будуть зобовʼязані виконувати рішення українського суду", — каже Ілля Вітюк.

Нагадаємо, 25 березня у Верховній Раді зареєстрували законопроект №11115, яким пропонується врегулювати роботу Telegram в Україні. Головна мета законопроекту — створення ефективного законодавства, яке б дозволяло забезпечити реалізацію прав на свободу вираження поглядів, і одночасно захищало національні інтереси України та права користувачів медіасервісів.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Технології, 04.04.2024 14:24