Фото: Oscar Olsson/TT

У Швеції знову спалили Коран

У Стокгольмі двоє активістів 31 липня провели акцію зі спаленням Корану. Вони зробили це біля шведського парламенту. Чоловіки, зокрема, топтали й підпалювали сторінки священної книги мусульман.

Про це повідомляє The National. За даними видання, подібна акція у Швеції відбувається вже втретє попри осуд з боку мусульманського світу. Аналогічні протести відбувались і в Данії.

Організатори понеділкової акції отримали дозвіл на її проведення. Салван Наджем і Салван Моміка заявили місцевим ЗМІ, що прагнуть заборони священної книги мусульман у Швеції.

На подію відреагували у Саудівській Аравії та Іраку — там закликали до проведення зустрічі Організації ісламського співробітництва. Те, що сталося, прокоментував й міністр закордонних справ Швеції Тобіас Біллстром. Він заявив, що надіслав листа 57 членам організації, в якому пояснюється, що Стокгольм "чітко відкидає" спалення Корану. За його словами, шведська поліція сама вирішує, чи надавати дозвіл на проведення протесту.

Нагадаємо, що перша акція, під час якої був спалений Коран, пройшла в Стокгольмі 28 червня — в день початку мусульманського свята Курбан-байрам. Вдруге це сталося 21 липня біля посольства Іраку у Швеції. Акцію провели ті ж чоловіки — вони також топтали священну книгу мусульман та намагалися її спалити. Того ж дня примірник Корану спалила ультраправа група Danske Patrioter навпроти посольства Іраку в Копенгагені.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 01.08.2023 05:08