Фото: Pixabay

У січні на 3,5% зріс ВВП: завдяки чому відновлюється українська економіка

У січні 2024 року українська економіка демонструвала продовження тенденції відновлювального зростання. За попередніми даними, зростання ВВП у минулому місяці становило 3,5% [±1%] порівняно з січнем 2023 року.

Про це повідомляє Міністерство економіки України.

Зазначається, що ключовими факторами підтримки позитивної економічної динаміки на початку 2024 року стали зростаючий інвестиційний попит, який генерує бюджет, а також доступність зовнішніх ринків для вітчизняних виробників завдяки розширенню логістичних можливостей.

"Зокрема, робота Українського морського коридору дозволила досягти рекордних обсягів експорту з початку широкомасштабного вторгнення РФ та продовжити нарощувати економічну активність, в першу чергу виробниками аграрної й металургійної продукції, підприємствами з добування металевих руд та діяльності залізничного транспорту. Також зняття блокування польськими автоперевізниками польсько-українського кордону з середини місяця позитивно вплинуло як на діяльність експортерів, так і на діяльність виробників, суттєво залежних від імпортної сировини", зауважила перший віцепрем’єр-міністр України Міністр економіки України Юлія Свириденко.

Посадовиця наголосила на тому, що позитивні тенденції в основних секторах економіки формують подальшу надійну економічну базу для продовження економічного зростання у першому кварталі 2024 року.

"Українська економіка продовжує адаптуватись та набувати характеристик економіки воєнного часу. Ключовими невирішеними проблемами лишаються триваюче руйнування виробничих потужностей, складна ситуація на ринку праці через високу міграцію, а також відсутність доступних кредитних ресурсів", резюмувала Свириденко.

Нагадаємо, згідно макропрогнозу на 2024–2026 роки, оприлюдненого Національним банком України, у 2024 році валовий внутрішній продукт в Україні зросте на 3,6% передусім завдяки збереженню високих бюджетних витрат на тлі очікуваних обсягів міжнародної допомоги на достатньому рівні. Надалі, у 2025-2026 роках, зростання економіки пришвидшиться до 4–6% на рік.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 13.02.2024 12:02