Фото: "Слідство.інфо"

У "Слідство.Інфо" заявили, що СБУ могла давати вказівки ТЦК щодо повістки журналісту Шульгату: правоохоронці відреагували

В Оболонському районі Києва 1 квітня представники Солом’янського територіального центру комплектування та соціальної підтримки намагалися вручити повістку журналісту видання "Слідство.інфо" Євгенію Шульгату. У виданні підозрюють, що працівник Служби безпеки України міг давати вказівки представникам військкомату щодо вручення повістки журналісту.

Про це йдеться в розслідуванні "Слідства.Інфо".

Зокрема, за даними журналістів, працівники військкомату підійшли до Євгенія Шульгата ввечері у супермаркеті та намагалися вручити йому повістку. Сам Шульгат зауважує, що представники ТЦК звернулися до нього на імʼя-прізвище і "явно знали в обличчя". 

Журналіст зняв спілкування з військовими на камеру. Так, у розмові військовослужбовці зазначили, що нещодавно Євгенію виповнилося 27 років і він не прийшов до ТЦК оновити дані. 

"Коли журналіст почав знімати відео та ставити запитання, чи пов’язана ситуація з його роботою над розслідуванням про керівника департаменту кібербезпеки СБУ, військовослужбовці пішли, зауваживши, що фіксують відмову від повістки", — зауважили у виданні.

Водночас, за інформацією розслідувачів, в цей період журналіст якраз працював над гучним розслідуванням про керівника департаменту кібербезпеки СБУ Іллю Вітюка.

"Оскільки я працював над цією історією, то одразу запідозрив, що мене зупинили у супермаркеті саме через неї", — каже Шульгат.

Водночас "Слідство.Інфо" отримало відео з камер спостереження торгового центру "Дрім", де відбулися події. На кадрах видно, що за кілька хвилин після прибуття журналіста до супермаркету зайшли двоє співробітників ТЦК. Разом з ними — чоловік у цивільному одязі, який, схоже, давав вказівки військовим. Він активно жестикулював, показуючи військовим у різні боки, зокрема на самого Шульгата.

Джерела видання повідомили, що цим чоловіком був Олексій Володимирович Біленко — працівник департаменту кібербезпеки СБУ та людина, близька до Іллі Вітюка. Біленко не відповів на дзвінки журналістів, а після повідомлень у месенджерах заблокував їх. Журналісти планують подати заяву до поліції.

Крім того, журналісти ідентифікували представників Соломʼянського ТЦК, але ті відмовилися давати коментарі.

Реакція СБУ та Міноборони

За даними "Української правди", Служба безпеки України та Міноборони спільно з Генштабом розпочали перевірку інформації, яка була оприлюднена виданням "Слідство.Інфо", щодо спроб вручити повістку їхньому журналісту після викривального розслідування стосовно співробітника спецслужби.

"Наразі СБУ, Міністерство оборони та Генштаб ЗСУ проводять відповідну перевірку. Про її результати буде повідомлено додатково. Окремо зазначаємо, що згідно з законом співробітники СБУ не мають повноважень надавати офіційні вказівки чи доручення щодо спілкування працівників ТЦК з журналістами", — заявили у СБУ.

Натомість у Міноборони наголосили, що обурені тиском на журналістів та вважають це категорично неприпустимим.

"Журналістська робота — це основа будь-якого демократичного суспільства і невідʼємна складова нашої перемоги над ворогом. Водночас захист України від ворога — обовʼязок кожного військовозобов’язаного. Це честь, а не інструмент  маніпуляцій", — зазначили у Міноборони.

Нагадаємо, 6 квітня у Києві чоловік напав на працівників Деснянського територіального центру комплектування та соціальної підтримки. Нападника затримали правоохоронці.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 06.04.2024 22:16