У ВМО попереджають про небезпечні наслідки глобального потепління

11 БЕРЕЗНЯ 2020 10:53

Всесвітня метеорологічна організація (ВМО) опублікувала нову доповідь, автори якого попереджають про небезпечні наслідки зміни клімату, таких як підвищення температури на суші і в океані, підвищення рівня моря і танення льодовиків.

У доповіді описані можливі соціально-економічні наслідки глобального потепління (Відео з You Tube).

Автори нової доповіді нагадують, що 2019 рік став другим найспекотнішим роком за всю історію інструментальних спостережень, яка налічує 170 років.

Починаючи з 1980-х років, кожне наступне десятиліття було більш теплим, ніж будь-яке попереднє. Нова доповідь була представлена вчора, у вівторок, на прес-конференції в штаб-квартирі ООН в Нью-Йорку Генеральним секретарем ООН Антоніу Гутеррішем і главою ВМО Петтері Тааласом.

«На сьогоднішній день ми сильно відстаємо від намічених Паризької угоди контрольних показників 1,5-2 градуси за Цельсієм», - зазначив Антоніу Гутерріш.

Нові дослідження вказують на те, що в 2019 році концентрація парникових газів продовжувала зростати. Згідно з попереднім прогнозом глобальних викидів CO2 від спалювання викопного палива, підготовленим за даними за перші три квартали 2019 року, зростання викидів в 2019 році складе 0,6 відсотка.

Як зазначив Генеральний секретар ВМО Петтері Таалас, зростання рівня парникових газів означає, що планета буде продовжувати нагріватися. Синоптики вважають, що в найближчі п'ять років, ймовірно, буде встановлений новий рекорд глобальної температури.

«Січень цього року став найтеплішим в історії спостережень. Зима була не по сезону м'якою в багатьох частинах північної півкулі. Дим і домішки, що утворилися в результаті руйнівних пожеж в Австралії, поширилися по всьому світу, викликавши сплеск викидів CO2. Рекордні температури, зафіксовані в Антарктиці, супроводжувалися великомасштабним таненням льодів і утворенням тріщин на крижаному покриві, що призведе до підвищення рівня моря», - попередив Петтері Таалас.

Автори нової доповіді підтверджують, що рівень моря підвищується все більш швидкими темпами, головним чином, через нагрівання морської води, а також танення найбільших льодовиків, наприклад, в Гренландії і Антарктиці. Все це загрожує затопленням прибережних зон і островів.

Екстремальна спека чинить все більший вплив на здоров'я людини. Наочні приклади тому - торішня спека в Австралії, Індії, Японії і Європі. В Японії в результаті сильної хвилі тепла понад 100 людей загинули і ще 18 тисяч чоловік були госпіталізовані.

У Франції за період з червня по середину вересня було зареєстровано понад 20 тисяч випадків звернень за медичною допомогою у зв'язку зі спекою.

Зміна клімату і екстремальні метеорологічні явища є також однією з основних причин зростання голоду і серйозних продовольчих криз в усьому світі. У 2018 році від голоду постраждали більше 820 мільйонів чоловік.

Експерти ВМО знову попереджають, що глобальне потепління загрожує зростанням кількості біженців, включаючи внутрішніх. У період з січня по червень 2019 року було зареєстровано понад 6,7 мільйонів нових внутрішніх переміщень населення, викликаних такими гідрометеорологічними явищами, як циклон Ідай в Південно-Східній Африці, циклон Фані в Південній Азії, ураган Доріан в Карибському басейні і повені в Ірані, на Філіппінах і в Ефіопії. Згідно з прогнозами, в 2019 році може бути 22 мільйони кліматичних біженців.

Ще одна і вкрай серйозна загроза, пов'язана з глобальним потеплінням, - виникнення масових пожеж. У кількох високоширотних регіонах, в тому числі в Сибіру і на Алясці, пожежі вже почастішали, спостерігалися пожежі і в деяких частинах Арктики, де вони є вкрай рідкісним явищем. У минулому році сильна засуха в Індонезії та сусідніх країнах викликала наймасштабніші пожежі за період після 2015 року.

Глава ВМО підкреслив, що доповідь містить інформацію, підтверджену серйозними науковими даними. Він закликав лідерів усіх країн і інших відповідальних осіб не ігнорувати попередження про небезпечні наслідки глобального потепління, багато з яких вже сьогодні не є загрозою, а реальністю. Таалас настійно рекомендував вжити всіх можливих заходів по боротьбі зі зміною клімату, в тому числі по скороченню емісій парників газів.

Суспільство, 11.03.2020 10:53