Фото: Рixabay

Україна готується перейти до зони роумінгу ЄС: що це означає

Вже цього року вітчизняні оператори мобільного зв’язку можуть приєднатися до єдиного європейського роумінгу. Відповідне законодавство вже готове та чекає на ухвалення. Єдиний роумінг дозволить здійснювати дзвінки між ЄС та Україною без додаткових витрат. Українці зможуть користуватися мобільним інтернетом за домашніми тарифами.

Про це повідомив журналіст Рікард Йозвяк у своєму Twitter.

"Високопосадовець ЄС стверджує, що законодавство, яке дозволяє Україні стати частиною зони, вільної від мобільного роумінгу ЄС, може бути ухвалене вже цього року", — йдеться у твіті.

Вперше про ймовірність приєднання до роумінгу ЄС заявив наприкінці липня 2022 року прем’єр-міністр України Денис Шмигаль. Трохи раніше оператори мобільного зв’язку з країн ЄС та України підписали спільну заяву, про наміри співпрацювати в цьому питанні. Вже у вересні 2022 року глава Єврокомісії Урсула Фон дер Ляєн, у щорічному зверненні до Європарламенту, підтвердила про цей рух.

Що означає роумінг у ЄС

Правила безкоштовного роумінгу діють у країнах Європейського Союзу з 2017 року. Під час подорожей за межами ЄС тарифи за користування мобільним зв'язком не змінюються.

"Коли ви виїжджаєте за межі своєї країни в іншу країну ЄС, вам не потрібно платити додатково за користування мобільним телефоном. Ваші дзвінки на мобільні та стаціонарні телефони, текстові повідомлення (SMS) та використання даних (перегляд веб-сторінок, потокове відтворення музики та відео) оплачуються за внутрішніми тарифами, тобто за тією ж ціною, що й дзвінки, текстові повідомлення та дані у вашій країні", — пояснюють принцип роумінгу в країнах ЄС на офіційному сайті.

Поширюється правило безкоштовного роумінгу й на будь-які вхідні дзвінки або текстові повідомлення, які людина отримує за кордоном. Користувачу не потрібно оплачувати додатково дзвінки або текстові повідомлення в роумінгу, навіть якщо людина, яка телефонує, користується послугами іншого оператора.

"Якщо ви постійно користуєтеся мобільним телефоном за кордоном, наприклад, якщо ви переїжджаєте за кордон і продовжуєте використовувати сім-карту зі своєї країни, ваш оператор мобільного зв'язку може стягувати додаткову плату за роумінг. Однак ці збори обмежені політикою сумлінного використання", — зазначили на сайті ЄС.

Нагадаємо, 3 лютого відбудеться 24-й саміт Україна-ЄС, що проходить щороку. На заході очікується на підписання низки угод, в тому числі щодо послуг мобільного зв’язку.  

Суспільство, 31.01.2023 19:42