Фото: Telegram Дениса Шмигаля

Що очікує Україна від саміту з ЄС: Шмигаль назвав ключові рішення

Вже цієї п'ятниці, 3 лютого, відбудеться 24-й саміт Україна-ЄС. Згідно з Угодою про асоціацію, ця подія є щорічною. Україна під час заходу очікує на просування у низці питань, які наблизять її до вступу в ЄС.

Як повідомив прем'єр-міністр України Денис Шмигаль в інтерв'ю Politico, є сподівання, що у п'ятницю Україна зможе досягти "істотного стрибка вперед", особливо в конкретних галузях.

Шмигаль вказав на те, що Україна очікує на підписання угоди про безвізовий режим для промислових товарів, призупинення дії мита на український експорт ще на рік, "активний прогрес" у приєднанні до схеми платежів SEPA (Єдина зона платежів у євро) та включення України до зони мобільного роумінгу ЄС.

"Ми очікуємо на прогрес і прискорення на нашому шляху до підписання цих угод", — сказав український прем'єр.

Видання пише, що одним із центральних питань при вступі України до ЄС стане боротьба України з корупцією. Там нагадали, що заступника міністра інфраструктури Василя Лозинського, який "погорів на хабарі", було звільнено, а заступник міністра оборони В'ячеслав Шаповалов пішов у відставку цього місяця через скандали, пов'язані з військовими спекуляціями на державних контрактах. Шмигаль вказав на те, що уряд готовий переглянути законодавство про Конституційний суд країни, щоб задовольнити вимоги Європейської та Венеціанської комісій. За словами Шмигаля, зміни можуть відбутися вже цього тижня, напередодні саміту.

Politico пише, що хоча Україна оголосила про реформу Конституційного суду, зокрема про те, як призначаються судді, Венеціанська комісія, як і раніше, "стурбована повноваженнями та складом консультативної групи експертів (орган, який обирає кандидатів до суду)". Мета полягає у тому, щоб уникнути політичного втручання.

Шмигаль заявив, що ці питання вирішуватимуться.

"Ми проводимо консультації з Єврокомісією, щоб переконатися, що всі зроблені висновки можуть додані до законодавства", — сказав він.

Також очікується, що на саміті вкотре надішлють Москві переконливий сигнал про європейські прагнення України.

Саміт Україна-ЄС

Раніше прес-секретар президента Європейської ради Шарля Мішеля Баренд Лейтс заявляв, що саміт Україна-ЄС має відбутися в Брюсселі, Володимир Зеленський отримав на нього запрошення. Однак сторони погодили проведення саміту в Києві. Саміт планувався у грудні 2022 року, але його перенесли на початок 2023 року. 

ЗМІ писали, що причинами відтермінування були нестача реальних результатів такої зустрічі. Зокрема, як відомо, сторона ЄС до останнього моменту мала проблеми навіть із затвердженням обіцяного у рамках G7 пакета макрофінансової допомоги на суму 18 млрд євро.

Нагадаємо, що останній, 23-й, черговий саміт Україна-ЄС відбувся 12 жовтня 2021 року у Києві. Згідно з процедурою, засідання проходять за участю президента України, президента Європейської Ради та президента Європейської Комісії.​ 

Читайте нас у Facebook й Telegram

Політика, 30.01.2023 10:28