Скріншот з відео

Україна оголосила демарш Угорщині і вимагає припинити підігравати Росії

Міністерство зовнішніх справ України повідомило про офіційний демарш українського дипломата перед угорською стороною. Причиною став провокативний ролик про війну з Росією, який поширив уряд Угорщини

Про це повідомили у прес-службі МЗС України.

На YouTube-каналі уряду Угорщини було опубліковане відео із позначенням окупованого Криму поза межами території України. При цьому ролик нібито містить заклики до якнайшвидшого миру. В українському МЗС наголосили, що в Орбана повинні припинити провокації та дотримуватися взятих на себе міжнародних зобов'язань в рамках членства в ООН, ЄС і НАТО. 

"Позначення Кримського півострова територією, яка не входить до складу України, суперечить неодноразово заявленій позиції офіційного Будапешта про підтримку суверенітету та територіальної цілісності України в її міжнародно визнаних кордонах. Підігрування агресивній політиці Росії не сприяє швидшому відновленню миру в Європі, за який угорський уряд виступає на публіці", — йдеться у повідомленні.

Тимчасовий повірений України в Угорщині, за дорученням українського зовнішньополітичного відомства, здійснив офіційний демарш перед угорською стороною. Демарш — дипломатичні заходи держави, скеровані на те, щоб застерігати від певних дій представників іншої держави, або спонукати їх зайняти певну позицію, надати підтримку тощо. Демарш може містити прохання, застереження, протест і бути виражений в письмовій або усній формі.

Нагадаємо, Угорщина продовжує нібито закликати до встановлення миру в Україні. Уряд сусідньої держави опублікував відеоролик, у якому тимчасово окупований Крим є частиною Російської Федерації.

Угорський прем'єр-міністр Віктор Орбан ініціює припинення вогню і мирні переговори між України та Російською Федерацією ще до початку контрнаступу ЗСУ. Він нібито намагається запобігти "кривавій різні".

Своєю чергою міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба відповів прем’єр-міністр Угорщини Віктору Орбану щодо мирних переговорів з Російською Федерацією. Голова МЗС наголосив, що Україна більше, ніж будь-хто у світі, хоче якнайшвидшого відновлення миру, "але миру справедливого, який передбачатиме насамперед відновлення територіальної цілісності".

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 03.06.2023 19:59