Фото: "Суспільне"

Україна просить США продовжити дію ленд-лізу на 2024 рік: Маркарова пояснила, чому це необхідно

Україна працює зі Сполученими Штатами Америки, щоб закон про ленд-ліз продовжили на весь 2024 рік. Наразі рішення має ухвалити Конгрес.

Про це в інтерв’ю Суспільному розповіла посол України у США Оксана Маркарова.

За її словами, за час повномасштабної війни американський Конгрес кілька разів вносив зміни до бюджету та виділив Україні в межах цих програм $113 мільярдів доларів. Президент Джо Байден уже надіслав запит до Конгресу для виділення нашій країні додаткового фінансування. Україна сподівається, що американські законодавці і це підтримають.

"Але якщо ні, то ми не можемо опинитись у ситуації, коли взагалі не буде ніякої можливості у Сполучених Штатів виділяти нам зброю. Саме тому важливо, щоб Конгрес продовжив закон про ленд-ліз на 2024 рік", — заявила Маркарова.

Вона уточнила, що Україна зараз не платить за зброю, яку отримує від США. Але в цій країні діють чіткі бюджетні правила: Пентагон повинен мати повноваження для виділення озброєння. Якщо ці повноваження завершаться, тоді залишиться варіант ленд-лізу, в межах якого зброю можна буде брати в оренду чи лізинг, підписуючи договори. Дія закону про лендліз завершується вже наприкінці вересня.

"Поправка в Палаті представників про подовження лендлізу на весь 2024 рік уже пройшла. В Сенаті вона подана, і ми чекаємо, коли буде так звана конференція між Палатою представників і Сенатом, на якій буде вирішено про синхронізацію двох законопроектів", — зазначила дипломатка.

Американська допомога Україні

Американці з перших днів повномасштабного вторгнення РФ підтримують Україну та надають їй зброю й техніку на мільярди доларів. Це, зокрема, сучасні артилерійські ракетні системи HIMARS, гелікоптери Мі-17, позашляховики для прикордонників, гаубиці та різноманітні боєприпаси.

Джо Байден 9 травня 2022 року підписав ленд-ліз для України — законодавчий акт, який спрощує процес передачі зброї безоплатно, в оренду або з відшкодуванням після завершення війни. За цією процедурою рішення про надання озброєння вирішуватиметься впродовж 72 години. Документ формально набув чинності 1 жовтня 2022 року. Проте Україна поки що не отримувала зброю за ленд-лізом. Вашингтон надає допомогу за іншими програмами, які не потребують відшкодування з українського бюджету.

15 грудня торік Сенат США схвалив закон про витрати на оборону на 858 мільярдів доларів на 2023 рік, до якого увійшли 800 мільйонів доларів допомоги Україні. Через два тижні, 29 грудня 2022 року, Байден підписав закон про бюджет на 2023 фінансовий рік. Бюджетний пакет містить майже 45 мільярда доларів на надзвичайну допомогу Україні.

Відзначимо, переважна більшість мешканців Сполучених Штатів Америки підтримують постачання зброї Україні для захисту від російської агресії. Вони вважають, що така допомога демонструє Китаю та іншим суперникам США бажання захистити американські інтереси та союзників. Такими є результати опитування Reuters/Ipsos, яке проводилося 26-27 червня. Підсумки показали різке зростання у США підтримки надання зброї Україні: 65% респондентів схвалюють постачання озброєнь у порівнянні з 46% в травневому опитуванні.

Нагадаємо, 14 серпня у Сполучених Штатах Америки оголосили про надання Україні нового пакету озброєнь. Союзники передадуть військову допомогу на 200 мільйонів доларів.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 14.08.2023 19:58