«Україна проживає виклики, що і Кувейт 30 років тому", - Посол України в Кувейті Олександр Балануца

11 КВІТНЯ 2022 20:31

Кувейт - перша арабська держава, яка підтримала Україну у війні з росією та наголосила на важливості захисту територіальної цілісності і суверенних прав України. 

Коли резолюція Ради Безпеки ООН звинуватила росію за напад на Україну, Кувейт виявився єдиною арабською державою, яка була у списку 80-ти співавторів. 

Фото: вперше в історії Кувейту головні вежі країни були підсвічені прапором іншої держави з нагоди 30-ї річниці відновлення незалежності, 2021 рік

 

«Сьогодні Кувейт вже відправив один гуманітарний вантаж до України обсягом 33,5 тони (дитяча їжа, медикаменти, тощо) і найближчим часом запланована відправка другого літака з гуманітарною допомогою. Також уряд Кувейту через структури ООН виділив 2 млн доларів для фінансування різноманітних потреб України» - говорить надзвичайний та повноважний посол України в Державі Кувейт - Олександр Балануца.

Вочевидь, така підтримка пов’язана з тим, що кувейтці побачили в українцях себе, але 30 років тому: коли величезний, ядерно спроможний Ірак вирішив анексувати свого маленького, та гордого сусіда - державу Кувейт. 

«Україна наразі проживає ті ж самі виклики, які стояли перед Кувейтом 30 років тому. Коли в 1990 році Саддам Хусейн напав на Кувейт, кращі дочки та сини пожертвували своїм життям, щоби забезпечити світле майбутнє своїй країні», - додає пан Балануца. 

Фото: американські танки та солдати під час визволення Кувейту

Як це було?

Після ірано-іракської війни, економічно виснажений і обтяжений величезними боргами Ірак почав дивитися на нафтові ресурси Кувейту із загарбницькими намірами та поставив собі на меті анексувати сусідню державу.

«З точки зору Кувейту, Ірак завжди мав експансіоністську програму щодо Кувейту, і їхнє вторгнення вписувалося в цю програму», – розповідає Данія Тафер, директорка Міжнародного форуму Перської затоки. 

2 серпня 1990 року Ірак все ж таки розпочав атаку на сусідню державу. Перевищуючи її за розмірами у 25 разів та маючи значну перевагу в озброєнні, Багдад швидко анексував Кувейт і оголосив його 19-ю провінцією Іраку.  У Кувейті були зруйновані цілі квартали, сотні кувейтців було вбито або закатовано, а більшість нафтових свердловин - підпалено.

Фото: літаки США, які пролітають над кувейтськими нафтовими свердловинами, які були підпалені  іракськими солдатами під час війни в Перській затоці, 1991 рік

Фото: палац шейха Абдулли Аль-Джабір, пошкоджений під час вторгнення Іраку

Фото: сім'я кувейтських біженців прямує додому 2 березня 1991 року після місячного ув'язнення в Іраку під час війни

Вторгнення одразу ж було засуджено міжнародною спільнотою, яка почала політично та економічно ізолювати Ірак. Рада Безпеки ООН вимагала негайного виведення іракських військ з Кувейту. 

Також було введене торгове, фінансове та військове ембарго на Багдад. 

Однак, на кінець листопаду Кувейт все ще знаходився під окупацією. Тоді Рада безпеки ООН дала Іраку час вивести війська до 15 січня, а в іншому випадку - пригрозила застосуванням сили.  Коли цей термін минув, а Хусейн відмовився відступати, очолювана США міжнародна коаліція 17 січня 1991 року з метою визволення Кувейту розпочала славнозвісну операцію «Буря в пустелі». 

43-денна операція завершилася 27 лютого після того, як 100-годинний наступ змусив Ірак вивести свої війська. Тепер вже Ірак опинився під окупацією і був змушений прийняти всі резолюції ООН.

Вторгнення в Кувейт стало початком кінця для Іраку.  Або чому Історія нічому не вчить путіна?

Для Іраку вторгнення відкрило двері до десятиліть спустошення. Країна  зазнала тисячі військових і цивільних втрат та значної шкоди своїй інфраструктури.

Фото: знищені авто іракських військ, що відступають на шосе 80 (ще відоме як «Шосе смерті») в Кувейті, квітень 1991 року

До сьогодні Ірак страждає від нестачі базових послуг та глибоко вкоріненої корупції на тлі зростання невдоволення правлячою елітою, яка не зважає на потреби населення. Прості іракці досі потерпають від жахливих санкцій і багаторічного ембарго, введеного ООН.

Протягом 30-ти років Ірак виплачував Кувейту репарації у розмірі 52,4 млрд дол. І лише в січні 2022 року було виплачено останній платіж, а  комісію по спостереженню за цими оплатами, що знаходилась в Швейцарії, було розформовано” - зазначає Олександр Балануца.

Замість того, щоб отримати доступ до запасів нафти Кувейту або стати більш стратегічно впливовою регіональною державою, Ірак вийшов із війни державою-вигнанцем, яку міжнародне співтовариство тепер щей вважає державою-злочинцем.

Ірак залишив війну слабкішим економічно, політично та військово. Більше того, сусідні країни та Іран побудували антагоністичні відносини з Іраком, що робить його політично ізольованим у регіоні. 

«Санкції та ізоляція поставили Ірак на коліна. Після війни на всю мою місячну зарплату – значний на той час дохід – ледве можна було купити пачку цигарок», – згадує генерал армії у відставці в інтерв’ю для Al Jazeera. «Це вторгнення знищило Ірак. Справи ставали лише гіршими", - додав він.

Який досвід може перейняти для себе Україна з прикладу Кувейту?

Кувейт менший за Ірак у 25 разів. Україна менше за Росію - у 28 разів. Обидві країни потерпіли від незаконного, безглуздого нападу з боку сусіда-велетня. На прикладі Кувейту українці можуть ще раз переконатися, що головне - не площа територій або кількість озброєння, а віра шляхетність боротьби, у свою країну, свій народ, свою Незалежність.

Вторгнення лише посилило націоналістичні почуття та розуміння громадянами Кувейту прагнень своєї держави на Незалежність. Невдовзі після припинення військових дій почалося активне відновлення зруйнованих міст та реабілітація економіки. 

Фото: Кувейт, наші дні

Кувейт також почав мобілізувати міжнародну підтримку, як запобіжника проти агресії та гарантії власної безпеки, особливо серед членів Ради Безпеки ООН. Було укладено численні угоди про оборону з США, Великобританією, Францією та іншими країнами.

«Звичайно, для Кувейту окупація Іраку була дуже великим уроком. Ми дізналися, що таке захоплення територій і як це, коли сусідня країна нападає на іншу державу. Це протизаконно та недопустимо для сусідніх держав», - надзвичайний і повноважний посол держави Кувейт в Україні Рашид Аль-Адвані.

Кувейт не тільки вистояв у нерівному бою, але і значно зміцнив своє міжнародне становище після війни. Наразі Кувейт має авторитет миротворця завдяки посередницькій діяльності і спробам вирішити регіональні конфлікти. Також Кувейт активно надає гуманітарну допомогу іншим країнам, а попередній емір країни Сабах аль-Ахмед аль-Джабер ас-Сабах навіть здобув звання гуманітарного посла світу. 

Також Кувейт став однією з перших країн, яка надала Україні фінансову допомогу в обсязі 15 млн. дол. США на ліквідацію наслідків Чорнобильської катастрофи. І сьогодні, за словами посла України в Кувейті Олександра Балануци, є великі шанси отримати від Кувейту значну фінансову допомогу на відбудову України у післявоєнний час.

24 лютого - це жахливий день для України, але, безумовно, - це початок кінця росії. Нічого вже не буде як раніше. Але буде краще. За зразком маленької, героїчної держави Кувейт, можемо провести паралелі та спрогнозувати фінал і наслідки, які очікують нашу країну та країну-окупанта після закінчення війни.  Добро неодмінно переможе зло, а світ  - темряву.                                                                                                                              Тетяна Мединська

Інтерв'ю, 11.04.2022 20:31