Україна розповіла в ООН про зусилля щодо запобігання терористичних нападів

27 ЧЕРВНЯ 2018 07:15

В Генеральній Асамблеї ООН стартувало засідання, присвячене виконанню Глобальної контр-терористичної стратегії. На зустрічі був організований цілий ряд паралельних тематичних заходів. Одне з них було ініційовано делегацією України та було присвячене запобігання терористичним нападам на важливі об'єкти інфраструктури.

Йдеться про погрози нападу на нафтопроводи, електростанції, на аеропорти, морські шляхи, тобто на ті об'єкти, які важливі для життя людей. Серйозну небезпеку представляють також кібер-загрози.

Заступник постійного представника України Юрій Вітренко нагадав, що в лютому 2017 року Рада Безпеки ООН на відкритому засіданні, яке пройшло під головуванням міністра закордонних справ України Павла Клімкіна, прийняла резолюцію з цього питання.

У ній Радбез ООН закликав всі держави розглянути можливість розробки або подальшого вдосконалення своїх стратегій зменшення ризиків терористичних нападів на критично важливі об'єкти інфраструктури, зміцнювати захист своїх кордонів і перехоплювати підозрілі матеріали та обладнання до того, як вони стануть смертельною зброєю.

В ході засідання делегація України поділилася з державами-членами ООН своїм досвідом в реалізації вимог резолюції Ради Безпеки щодо забезпечення захисту найважливіших об'єктів української інфраструктури, в тому числі енергосистем і фінансових установ.

Співголовами засідання були заступник постпреда України при ООН Юрій Вітренко і Директор Департаменту міжнародної безпеки МЗС України Серей Шкуренко. У засіданні взяв участь заступник голови Служби безпеки України (СБУ) України Олег Флоров.

Представники Служби безпеки України Сергій Коноху і Олександр Климчук розповіли дипломатам з інших країн, що робить Київ для захисту своїх об'єктів від терактів. Вони навели приклади запобігання ряду кібератак на українські державні агентства та інші найважливіші об'єкти.

Представники СБУ повідомили, що Україна підключилася до системи попереднього повідомлення про пасажирів, спрямованої на зміцнення процедури перевірок та огляду в аеропортах, а також безпеки аеропортів. Ця система вимагає, щоб всі авіаційні компанії завчасно надавали владі інформацію про пасажирів.

Сьогодні ж учасники пленарного засідання Генеральної Асамблеї ООН одноголосно прийняли резолюцію, в якій знову рішуче і беззастережно засудили тероризм у всіх його формах і проявах.

Генеральна Асамблея знову підтвердила важливе значення Глобальної контр-терористичної стратегії ООН, схваленої в 2006 році. Вона являє собою план дій по усуненню умов, що сприяють поширенню тероризму, а також по боротьбі з ним.

У стратегії пропонуються також кроки по зміцненню потенціалу держав і ООН в цій галузі. У документі наголошується на необхідності загальної поваги прав людини і верховенства права в якості фундаментальної основи боротьби з тероризмом.

Світ, 27.06.2018 07:15