Фото: europarl.europa.eu

Україна зможе стати членом ЄС лише після закінчення війни, – представник Єврокомісії

11 СІЧНЯ 2023 16:06

Доки на території України перебувають російська війська, країна не може розраховувати на статус повноправного члена Євросоюзу. Водночас союзники повинні зробити усе, аби пошвидше покінчити зі звірствами окупантів. 

Про це в інтерв'ю DW розповів заступник голови Єврокомісії Франс Тіммерманс, пише TrueUA.

"Це неможливо. Але вся ідея в тому, щоб Україна вийшла з цього конфлікту переможницею, суверенною, незалежною, вільною та мала можливість сама зробити цей вибір. І я думаю, що Україна бореться за те, щоб це сталося", – зазначив Тіммерманс.

Разом з тим він закликав ЄС підтримати українців на цьому шляху. На думку заступника голови Єврокомісії, вступ України до Євросоюзу зовсім змінить його характер.

Шлях України до ЄС

Президент Володимир Зеленський підписав заявку на вступ України у ЄС 28 лютого 2022 року. У червні того ж року Європейський парламент ухвалив резолюцію щодо підтримки надання Україні та Молдові статусу кандидата на вступ до Євросоюзу. 

Україна також отримала низку вимог з боку Єврокомісії щодо проведення низки реформ. Серед іншого український уряд мав провести реформу Конституційного суду, посилити боротьбу з корупцією, запровадити антиолігархічний закон та ухвалити закон про медіа.

Нагадаємо, що у травні 2022 року президент Франції Емманюель Макрон під час свого виступу в Європарламенті заявив, що на вступ у ЄС Україні можуть знадобитися десятки років. Як альтернативу французький лідер запропонував ідею створення "паралельного європейського співтовариства".

Читайте нас у Facebook й Telegram

Політика, 11.01.2023 16:06