Фото: DS

Українців закликають не водити дітей на "вітрянкові вечірки": що це і чим вони небезпечні

В Україні досі практикують проведення середньовічних "вітрянкових вечірок" — коли замість безпечного щеплення дітей батьки примусово інфікують дитину задля формування імунітету від вітряної віспи. Лікарі закликають утриматися від такого формату, адже вони є небезпечними для організму. 

Про це пишуть у Центрі громадського здоров'я. 

Відзначимо, явище "вітрянкових вечірок" з’явилося в середині минулого століття — навколо хворої на вітряну віспу дитини збирався натовп здорових дітей, і через кілька днів більшість з них занедужувала. Вважалося, що отриманий таким чином імунітет зможе захищати дитину набагато краще, а отримані в результаті захворювання ускладнення сприймалися як належне. Основними причинами проведення "вечірок" був низький рівень обізнаності населення щодо небезпеки інфекції.

Природний перебіг вітряної віспи VS щеплення: у чому перевага вакцинації 

Як пояснюють лікарі, природний перебіг більшості дитячих інфекцій найчастіше непередбачуваний: одна дитина може переносити вітряну віспу без ускладнень, інша ж потрапить у реанімацію. Пускати протікання інфекційного захворювання на самоплин та свідомо, без видимих причин відмовлятись від вакцинації — як мінімум безвідповідальність батьків, вважають медики.

"Навантаження на імунітет при природному інфікуванні та при введенні вакцини розрізняються в кілька разів. Так, при природному перебігу хвороби, імунітет дитини бореться з тисячами вірусів, які при цьому вражають все нові й нові клітини. При введенні вакцин, в організм потрапляє лише та кількість ослаблених або інактивованих вірусних частинок, яка необхідна для вироблення специфічних антитіл. Після вакцинації виникає не хвороба, а специфічний імунітет, який надійно захищає дитину", — йдеться в повідомленні. 

Зазначається, що при природному інфікуванні на вітряну віспу деякі наслідки хвороби дають про себе знати через довгі роки. У випадку з вітряною віспою — живий вірус залишається "спати" в нервових волокнах. При зниженні імунітету, стресі та інших несприятливих станах вірус стає знову активним, проявляючись у вигляді оперізувального герпесу.

Щеплення проти вітряної віспи: кому рекомендовано, де зробити

Лікарі наголошують, що захищати дитину від інфекцій можна і потрібно за допомогою процедури вакцинації. В Україні вакцинація проти вітряної віспи не є обов’язковою, а є рекомендована. Щеплення показане тим, хто раніше не хворів на вітряну віспу.

Групи населення, яким рекомендовано проводити щеплення:

  • здорові діти, які досягли 12-місячного віку і не хворіли на вітряну віспу;
  • діти при вступі до дитячого дошкільного закладу та школи, які раніше не хворіли на вітряну віспу;
  • працівники охорони здоров’я,  освіти, які мають високий ризик інфікування і не хворіли на вітряну віспу.
  • здоровим дорослим людям, щоб уникнути зараження;
  • здоровим дорослим людям, які контактували з хворим, рекомендовано проводити екстрену вакцинацію від вітряної віспи протягом 72 годин після потенційно небезпечного контакту.

Вакцинацію проводять зареєстрованими в Україні вакцинами відповідно до інструкції із застосування. Оскільки вакцинація від вітряної віспи не входить до Календаря профілактичних щеплень, для громадян вакцина не є безкоштовною. Придбати вакцину можна в аптечній мережі за власні кошти громадян, кошти підприємств, установ, організацій та з інших джерел не заборонених законодавством.

Нагадаємо, у столиці Польщі відкрили Центр медичної допомоги українським біженцям, які приїхали до країни після 24 лютого 2022 року. До медзакладу можна звернутися не лише через поточні скарги, а й для профілактики та протиепідемічного захисту.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 19.06.2023 02:35